Opprinnelig skulle det nye aggregatet på 250 MW startet prøveproduksjon 21. desember i fjor, og komme i ordinær drift fra 21. mars i år.
Men under oppstart i desember oppdaget Statkraft at en løs metalldel hadde gjort skade på statoren i aggregatet.
Les også: Svartisen tre måneder forsinket
Reparasjonen ble langt mer komplisert enn antatt, noe som førte til en rekke utsettelser.
Les også: Ny Svartisen-utsettelse
Ny feil
Planen var fram til nylig at aggregatet skulle settes i ordinær drift fra 15. oktober.
Men under testing har Statkraft oppdaget en helt ny feil.
Denne gangen er det problemer knyttet til smøringen av nedre styrelager, opplyser pressekontakt Bjørnar Olsen i Statkraft til Teknisk Ukeblad.
– Det må fikses før vi kan sette maskinen i kontinuerlig drift, sier han.
Les også: Trafotrøbbel i Svartisen
9. desember
Ifølge en markedsmelding selskapet sendte ut i går, vil ikke aggregatet komme i ordinær produksjon før 9. desember. Testproduksjonen skal etter planen starte 9. september.
– Vi har full fokus på å få alt i orden. Kontrollen etter at maskinen kom på plass igjen har vært nitid og grundig, og det var slik vi oppdaget problemene med smøring av nedre styrelager, sier han.
Aggregatet på 250 MW vil gi Statkraft mulighet til å levere mer effekt, altså produsere mer kraft på en gang.
Fra før har kraftverket et aggregat på 350 MW, og til sammen vil Statkraft kunne levere 600 MW til nettet når begge aggregatene kommer i drift.
Les også: Nok en Svartisen-utsettelse
Slipper vanntap
Det at kraftverket nå har to aggregater, gjør at Statkraft har sluppet vanntap, altså at vann som ellers skulle vært benyttet må renne forbi turbinene uten å få produsert strøm.
Olsen tror også at den andre turubinen på 350 MW vil ta unna nok vann til at det heller ikke blir vanntap i månedene framover.
– Vi har et av Norges største magasiner. Heldigvis hadde vi god plass. Gjennom vinteren er jo ikke tilsiget der i det hele tatt, det er først nå det begynner å renne inn. Men jeg ser ikke for meg at vi skal gå på vanntap, sier han.
Les også: Svartisen snart klar