I dag er det ventet at den svenske Riksdagen, med et svært knapt flertall, vedtar en helomvending i den svenske kjernekraftpolitikken.
Men det vil ta lang tid før nye reaktorer kommer på plass i Sverige.
Fases ikke ut
I en folkeavstemning i 1980 gikk svenskene inn for å fase ut kjernekraften, og 2010 ble satt som en endelig sluttdato for kjernekraften i Sverige.
Etter at debatten i Riksdagen avsluttes i ettermiddag, er det ventet at kjernereaktorene på Ringhals, Oskarshamn og Forsmark kan bli erstattet med nye når de gamle må stenge.
Men det følger en rekke betingelser med nysatsingen på svensk kjernekraft, ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter:
- Nye kjernekraftreaktorer kan bare bygges dersom de erstatter en gammel reaktor på de samme stedene reaktorene står plassert i dag
- Sverige skal fortsatt bare ha maksimalt ti reaktorer
- Kjernekraftverkenes eiere får et større erstatningsansvar ved ulykker
- Nye reaktorer skal bygges uten støtte fra staten.
I lang tid har det vært forbudt å gjøre noen form for planlegging av nye kjernekraftverk i Sverige.
Det er en av årsakene til at informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm ved Institutt for energiteknikk (IFE) tror det tar lang tid før nye reaktorer kommer på plass i Sverige.
Fornybart drøyer
– Det er et langt skritt fra dette vedtaket til det bygges noe nytt i Sverige. Først må lovendringen vedtas, så må svenske kraftselskap vurdere hva de ønsker å bygge ut. Det vil nok ikke skje noe de nærmeste ti årene, konsesjonsprosessen er lang, det er også byggetiden. Men etter det kan utviklingen gå raskt, sier Wikstrøm til Teknisk Ukeblad.
– Svenskene har nok sett på sin energibalanse og funnet ut at det tar tid å få på plass bioenergi og andre fornybare energikilder. Vi mener et vedtak i favør av kjernekraften vil bidra til å styrke kraftbalansen i Norden, sier Wikstrøm.