Den planlagte kraftledningen gjennom Hardanger ( Sima-Samnanger), har fått hardingene til å se rødt. De krever at kraftledningene blir lagt i sjø- og jordkabel.
Statnett: Derfor er kabel ikke et alternativ
To alternativ
I dag bygges det likestrømkabler til utlandet, men vårt kraftsystem er bygget på vekselstrøm. Det er derfor snakk om ulik typer strøm og ulike typer kabler. Det er to typer kabler som kunne vært aktuelle å legge i Hardangerfjorden; oljekabel eller pex-kabel.
– Oljekabler er velprøvd teknologi både for jordkabler og for sjøkabler. For sjøkabler er denne teknologien kvalifisert for spenningsnivå opp til 500 kV og for leveranse i lange lengder, sier teknisk sjef i Nexans, Gunnar Evenset.
Teknologien ikke klar
For sjøkabelsystemer har PEX kabler i dag erstattet oljekabler for spenningsnivå opp til 170/245 kV.
– Verdens første 420 kV sjøkabelsystem ble satt i drift i 2006 i forbindelse med Ormen Lange utbyggingen. Dette anlegget ble levert uten fabrikkskjøter på grunn av den relativt korte traseen. For å levere langen lengder med PEX sjøkabel trenger en teknologi for å skjøte sammen dellengder i fabrikken, forteller Evenset.
Han understreker at det nå pågår et utviklingsarbeid for å kvalifisere fabrikkskjøter på 420 kV nivå for å kunne levere lange lengder med 420 kV PEX sjøkabler.
– Men det gjenstår fortsatt en del testing før denne teknologien er ferdig kvalifisert, mener Nexans-sjefen.
Bakgrunn: Slaget om Hardanger
– Må være sikre
Det er Elisabeth Vike Vardheim, avdelingsleder for prosjektutvikling og konsesjoner i Statnett, enig i. Hun understreker at det i Hardanger er snakk om en trase på 60 kilometer. Ormen Lange kabelen var 2,3 kilometer lang.
– Risikoen for svikt i forsyningssikkerhet må vurderes og aksepteres i forkant av etablering av viktige sentralnettsforbindelser. Vi må være hundre prosent sikker på at det vi gjør holder, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Må investere i testutstyr
– Det er også store utfordringer med hensyn på elektrisk testing av så lange lengder underveis i produksjonsfasen og sluttesting før utlegging. Testmetodikken for testing av 60 km lengder med PEX kabler er ikke tilgjengelig i dag og det vil kreve store investeringer i testutstyr, sier Gunnar Evenset.
– PEX bedre
Problemet med oljekabler er at utetiden har vist seg å bli lang, når uhellet først er ute. Da Oslofjordkablen falt ut ble den liggende ute i over ett år.
Les også: Oslofjordkabel eksploderte
– Hvis en sjøkabel faller ut, kan det ta måneder. I verste fall år, sier Vike Vardheim.
Her vil PEX-kabler bli et bedre alternativ, mener Nexans.
– PEX sjøkabler har en del fordeler sammenlignet med den tradisjonelle oljekabelteknologien. PEX sjøkabler trenger ikke et hydraulikksystem som skal holde overtrykk i kabelisolasjonen under drift og som skal forhindre vanninntrenging ved eventuelle feil. PEX kablene krever også mindre reaktiv kompensering og de dielektriske tapene i isolasjonsmaterialet er lavere.
Men det spørs om olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har tid til å vente på at teknlogien skal være klar. Bergen hadde i vinter1343 timer med det Statnett definerer som en «uakseptabel lav forsyningssikkerhet». Og på et samråd som statsråden inviterte til i vår sa han:
– Beredskapen står over alt i forhold til å sørge for forsyningssikkerheten til Norges nest største by. Jeg vil ta en avgjørelse så raskt som mulig.