Britiske myndigheter er i sluttfasen av behandlingen av det som skal bli verdens første kunstige tidevanns-lagune. Lagunen skal kunne generere strøm til opp mot 155.000 britiske hjem i 120 år.
I Bristolkanalen, som har den nest største tidevannsforskjellen i verden, skal en 9,5 kilometer lang mur sperre inne et 11,5 kvadratkilometer stort sjøområde i Wales.
Se en animasjon av prosjektet i videovinduet øverst i artikkelen.
Norsk satsing: Slik vil de bygge bruer som lager strøm
Trekkplaster
Muren skal bygges opp ved hjelp av såkalte tekstil-tuber i flere lag. Tekstil-tubene skal fylles med sand og grus fra den lokale sjøbunnen, og dekkes med stein i ulike størrelser.
På toppen, 2,8 meter over havoverflaten, lages en gangvei, som i første omgang skal brukes til vedlikehold av anlegget. I tillegg skal den fungere som et trekkplaster for lokalbefolkning og turister.
Halveis rundt, mot sjøsiden av lagunen, skal en 550 meter lang betongbro med 26 hulrom settes opp. Hulrommene skal huse såkalte lavtrykksturbiner, tradisjonelle Kaplan-turbiner, som utnytter tidevannsstrømmen både ved flo og fjære.
Nylig ble det klart at GE og Andritz Hydro skal levere turbinene og generatorsystem til 16 bulb-turbiner med en kapasitet på totalt 320 MW.
– Dette blir første gang en lagune bygges dedikert til å utnytte tidevannet. Turbinene vil generere elektrisitet etterhvert som lagunen fylles og tømmes to ganger hver dag. Det betyr at turbinene kan generere elektrisitet fire ganger i døgnet, sier Peter Orum, salgsdirektør i GEs kraftkonverteringsenhet til Teknisk Ukeblad
Les også: Ga opp tidevanns-satsing i Norge - nå skjer det i Skottland
Produserer begge veier
Etter hvert som tidevannet stiger senkes stengsler i turbinhusene og stenger sjøvannet ute fra lagunen. Når tidevannet er på sitt høyeste åpnes slusene og vannet fosser inn i lagunen og gjennom turbinene som genererer elektrisitet.
Deretter stenges slusene igjen i påvente av at tidevannet trekker seg tilbake i sjøen før stengslene igjen åpnes. Turbinene produserer nok en gang elektrisitet, etterhvert som vannet fosser tilbake ut i sjøen.
På det meste vil forskjellen i vannstanden i og utenfor lagunen være på åtte til ti meter.
– Turbinene er standard industridesign. Lavtrykksturbiner til lavt vannfall er i bruk i mange andre tidevannskraftverk og elvekraftverk rundt om i verden, sier Orum.
Selve turbinen leveres av Andritz Hydro mens GE leverer generatoren som konverterer mekanisk kraft om til elektrisitet.
Les også: Sel har forvillet seg inn til svensk kjernekraftverk
Raskere installering
Ifølge Orum er innovasjonsgrep i installeringsprosessen den største utfordringen i Swansea bay-prosjektet. GE og Andritz har som mål å redusere monteringstiden av turbinene kraftig.
– Vi skal redusere tidsbruken under installasjonen ved å montere samtlige turbinkomponenter i en integrert enhet på land, før turbinene transporteres langs laguneveien og installeres i hulrommene i betongbroen. Dette vil la oss installere turbinene langt raskere, sier Orum til Teknisk Ukeblad.
Orum forventer at installasjonsmetoden blir tatt i bruk under bygging av langt større tidevannskraftverk enn Swansea bay, med mulighet for å transportere ferdigmonterte enheter på lektere ut til monteringsstedet.
Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen
Flere anlegg i kø
Mens selve bygningsmassen vil ha en levetid på 120 år, vil turbinene måtte overhales og gjennomgå program for levetidsforlengelse etter 50 år.
Utviklerne og andre håper Swansea bay tidal lagoon vil brøyte vei og gå foran som et eksempel for fem andre tidevannslagune-prosjekter, som til sammen vil kunne dekke åtte prosent av Storbritannias elektrisitetsbehov, ifølge The Telegraph.
Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015
1800 arbeidsplasser
Swansea Bay tidal lagoon vil ta omlag to år å bygge, og generere rundt 1800 arbeidsplasser i forbindelse med konstruksjonsarbeidet.
Får tidevannskraftverket alle tillatelser, skal tidevannkraftverkety etter planen kobles på nett i 2018 og levere elektristet fra 2019.
Investeringsbeslutning er foreløpig ikke fattet for anlegget, men ifølge Orum er alle de nødvendige investorene på plass. Partene anslår at den siste, avgjørende søknaden blir sendt til det britiske energidepartementet i mars.
– Vi håper å ha alle nødvendige tillatelser klare i løpet av inneværende kvartal, investeringsbeslutning i løpet av sommeren og spaden i jorda før utgangen av året, skriver Simon Gill, kommunikasjonsrådgiver i Tidal Lagoon Power i en epost til Teknisk Ukeblad.
Les flere nyheter om tidevann her.