For å få ned energikostnadene og bedre komforten i gamle bygg er det ofte nødvendig med etterisolering. Per i dag er den vanligste formen for etterisolering isolering av vegger og tak, og utskifting av vinduer.
Men nå har et britisk firma utviklet en ny robot som skal gjøre det enklere å etterisolere gulv. Roboten skal kunne sprøyte isolering inn under gulv i krypkjellere, der mennesker ikke kommer til.
Les også: Her bygger de hus av isoporklosser
Utfører hele jobben
Roboten, ved navnet Q-bot, kan ifølge selskapet isolere byggets grunn på en helt ny, og mye enklere måte enn hva som har vært mulig tidligere. Den skal være både rask og rimelig å benytte seg av. Det skriver britiske prweb.com.
Roboten er utstyrt med kameraer og sensorer slik at den ved hjelp av et lite hull i gulvet kan krype ned under kjellergulvet og kartlegge behovet for isolering.
Deretter beregner den optimal rute for å sprøyte inn isolering, enten av cellulose eller polyuretan, under gulvet. Når utregningene er utført utstyres roboten med en sprøyte som gjør at den kan utføre selve isoleringen.
– Det høres ut som en glimrende ide, og det er akkurat den type nye løsninger vi trenger for å få gode resultater, sier seniorforsker Anne G. Lien ved Sintef.
Les også: Slik holder du soverommet kaldt i tropevarmen
Stort oppgraderingsbehov
Det finnes rundt 700.000 småhus i Norge som er bygget før 1990. De aller fleste av disse tilfredsstiller ikke dagens krav til ventilasjon, oppvarming eller varmeisolering. Noe som gir unødvendig store strømregninger. Lien sier behovet for oppgraderinger er stort.
– Det vi ser på som en stor utfordring i gamle bygg er å få til et godt resultat på nivå med nye bygg. Nye bygg har betydelig mer isolasjon i vegger og tak. Men om vi skal opp på nivå med dagens bygg må vi også gjøre noe med gulvet, det er uten tvil den største utfordringen, sier hun.
De to vanlige måtene å etterisolere gulv på, i norske hus, er å legge isolasjonen på gulvet innvendig, eller å fjerne gulvet for å få plass til nødvendig isolasjon.
– Ved å legge isolasjonen innvendig mister man takhøyde, noe som gjør at løsningen gjerne ikke er aktuell. Alternativet er da å hakke opp gulvet, eller for kryprom å etterisolere på undersiden av bjelkelaget, noe som er store og krevende prosesser. Derfor er det gledelig å høre at det jobbes med nye teknologier som kan løse dette på andre måter, sier Lien.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Leter etter standard
Sintef har sammen med Mesterhus og en rekke industripartnere satt i gang prosjektet SEOPP! for å finne ut av hvordan man best mulig kan rehabilitere og oppgradere småhus til et ambisiøst energinivå på mest mulig kostnadseffektiv og standardisert måte.
– Det totale potensialet for energibesparinger ved rehabilitering av gamle hus er enormt. Ved å få i gang SEOPP!-prosjektet håper vi å finne frem til gode, standardiserte måter å etterisolere gamle bygg på, sier Lien.
I prosjektet oppfordres boligeiere med planer om oppgradering av boligen sin til å melde på huset sitt, så det kan brukes om demonstrasjonshus.
– Om de melder på huset sitt kan de bli plukket ut som forbildeprosjekt. Da vil de få bistand fra noen av de beste aktørene i bransjen, forteller Lien.
Fristen for å melde huset sitt på, er 1. september via www.seopp.net.
Les også:
Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget