Belastningsskader er et stort problem i byggenæringen. En oversikt fra Arbeidstilsynet viser at byggenæringen er på topp syv-listen av yrkesgrupper som er utsatt for yrkesrelaterte skader.
For å redusere feil- og overbelastning har Gyproc utviklet en ny og lettere gipsplate.
Gipsplaten er 25 prosent lettere enn vanlige gipsplater, og veier dermed nesten fem kilo mindre enn andre plater.
– Ny teknologi gjør at den lave vekten ikke går på bekostning av gipsplatenes gode lyd- og branntekniske egenskaper, sier teknisk sjef i Gyproc, Dag Hamre.
Nominert til pris
Platen er bygd opp av en armert gipskjerne med luftporer.
På begge sider av kjernen ligger et tynnere gipslag med ekstra høy tetthet som igjen er dekket med forsterket kartong.
– Kombinasjonen gir en lett, men robust plate, sier Hamre.
En normalgipsplate med målene 90x240 centimeter veier 19,4 kilo, den nye platen veier 14,5 kilo.
– Det gir store ergonomiske fordeler for montøren, sier Hamre.
Les også: Treverk med nanostruktur kan bli brukt i fremtidens solcellepaneler
Reduserer ressursbehov
I Danmark, hvor det stilles krav til at maks bærevekt for montører er 20 kilo, er gipsplaten allerede nominert til "Byggeriets miljøpris 2014".
– Selv om vi i Norge foreløpig ikke har regler om hvor mye en montør faktisk kan løfte alene, er intensjonen i forskriftene at arbeidsgiver skal gjøre en risikovurdering av forhold som kan innebære helseskade hos sine arbeidstakere, sier Hamre.
Per i dag finnes det ingen konkrete krav til tunge løft i Norge. På Arbeidstilsynets hjemmeside kan man derimot lese at enkeltløft på over 25 kilo ikke anbefales, og at det ikke anbefales løft som tilsammen overstiger 6000 kilo per dag.
Flere faktorer teller
– Hvor mye en arbeidstaker tåler av tunge løft avhenger av en rekke andre forutsetninger enn vekten på gjenstanden som løftes, det er viktig å se helheten i arbeidssituasjonen og vurdere hvor mye som kan løftes utfra den, sier Bjørg Hegdal, seniorrådgiver i Arbeidstilsynet.
Hun er likevel positiv til redusert vekt på arbeidsmaterialer.
– Det er klart lettere materialer er en av tingene som kan være med på å redusere belastningsskader, sier Hegdal.
Eksakt pris på den nye platen er ikke bestemt, men Hamre sier den vil ligge noe over tyngre gipsplater.
– Plateprisen er noe høyere enn for normalgips, men gevinsten er økt effektivitet, redusert sykefravær og redusert vekt av byggavfall. Lettere materialer bidrar også til reduserte klimautslipp ved transport, sier han.
Les også: Vegvesenet vil ha mer knust betong i nye veier
Positiv til lettere materialer
Administrerende direktør i Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg, Kari Sandberg, er veldig positiv til utviklingen av lettere gipsplater.
– Det er veldig vanlig med belastningsskader grunnet løfting og bæring i byggenæringen. Det er klart at lettere materialer vil ha en god effekt på denne type skader, sier hun.
Sandberg sier det er flere måter å redusere belastningsskader på.
– Det er et prøveprosjekt på en del videregående skoler der de som går på yrkesfagutdanningen for byggfag får ekstra timer med fysisk trening for å styrke muskulaturen. Dette kombinert med lettere arbeidsmaterialer burde være veldig positivt for næringen, sier hun.
Les også:
Skal lagre store mengder energi i betong
– Hvis vi kunne brette ut poreveggene i fem gram aerogel, ville det dekke Lerkendal stadion