BYGG

Nye regler kan bety slutten for takvinduer

Tilfredstiller ikke myndighetenes forslag til nye energikrav.

Strengere krav til U-verdi i vinduer kan bety slutten for takvinduer i norske bygg.
Strengere krav til U-verdi i vinduer kan bety slutten for takvinduer i norske bygg. Bilde: Velux
19. juni 2015 - 06:00

Tidligere i år la Kommunal- og moderniseringsdepartementet frem forslag til nye energikrav i byggteknisk forskrift (TEK).

De nye kravene er lagt frem i tråd med klimaforliket mellom partiene på Stortinget, og skal bidra til redusert energiforbruk i byggsektoren.

Slutten for takvinduer

En rekke aktører har vært bekymret for hva de nye energikravene kan bety for byggebransjen, og nybygg i tiden fremover.

Nå frykter takprodusenten Velux at de nye kravene vil bety slutten på takvunduer.

Energikravene vil nemlig stramme inn kravet til energitap fra vinduer fra U-verdi 1,2 til 0,8.

Forslaget er uproblematisk for fasadevinduer, men for takvinduer, som har en annen byggteknisk funksjon, vil forslaget ha dramatiske konsekvenser, iføge Torgeir Øverås, administrerende direktør i Velux Norge.

– Forslaget vil gjøre at utbyggere blir tvunget til å velge fasadevinduer i fremtiden. All den tid politikerne snakker om å bygge flere boliger i byene, er dette veldig uheldig. Bruk av takvinduer er helt sentralt f.eks. ved bygging av loftetasjer i byene, sier han.

Les også: Disse flatpakkede Ikea-husene skal hjelpe flyktninger

Mørke nybygg

Øverås viser til at takvinduer av naturlige årsaker har et høyere varmetap, på grunn av norsk klima og måten takvinduene derfor må ligge i bygningskonstruksjonen på.

Han viser videre til at takvinduenes tekniske spesifikasjoner er helt like som for fasadevinduer, men likevel får de et noe høyere varmetap.

– Takvinduer er egentlig helt like fasadevinduer, men de må monteres lengre ut i takkonstruksjonen. Hvis ikke hadde vinduene samlet opp vann og snø. Det at de må monteres i ytterkant av takkonstruksjonen, gjør at de får en økt kuldebroeffekt, noe som igjen gjør varmetapet noe høyere, sier Øverås.

Man ender dermed opp med en U-verdi på 1,0, i stedet for 0,8 selv om vinduet er like bra, legger han til.

Les også: Google vil bygge nytt gigantkontor. Men teknologien de trenger finnes ikke

Ønsker ulike krav

Øverås tror ikke myndighetene forstår hvilke konsekvenser de nye kravene vil få for bruken av takvinduer.

– Man bør gjøre som Tyskland, Østerrike, Sveits, Danmark og Polen, og innføre ulike krav til tak- og fasadevinduer, sier Øverås.

Og legger til at forslaget vil føre til mindre dagslys i nybygg, siden takvinduer gir mer enn dobbelt så mye dagslys som fasadevinduer.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte om de nye reglene kan bety slutten for takvinduer dersom de trer i kraft.

– Hva vil de nye energikravene bety for bruken av takvinduer i nye bygg?

– Det er Direktoratet for byggkvalitet som administrerer høringen av energikravene.  De har mottatt i underkant av 200 høringsuttalelser som er publisert på deres hjemmeside. Direktoratet går nå gjennom og vurderer alle høringsuttalelsene, svarer statssekretær Per-Willy Trudvang Amundsen.

Les også: Nye byggkrav gjør småhus 150.000 kroner dyrere

Flere er bekymret

Direktoratet for byggkvalitet svarer heller ikke på om de nye kravene kan bety slutten for bruken av takvinduer, men sier det er flere enn Velux som er bekymret for betydningen av energikravene.

– Vi har mottatt 200 høringssvar, derav flere fokuserer på konsekvenser av de foreslåtte energikravene for takvinduer, sier avdelingsdirektør Ketil Krogstad.

Og legger til at hensikten med å sende saker på høring nettopp er å få frem synspunkter og vurderinger fra forskjellige interessenter.

– Vi har ikke konkludert i denne saken, men tar alle høringssvarene på største alvor. Direktoratet vurderer nå alle høringsinstansenes synspunkter før vi oversender vår anbefaling til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Beslutningen om nye energikrav skal tas på godt faglig grunnlag.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Krever innovasjon

Anders Kirkhus, serniorrådgiver i Sintef byggforsk, mener likevel ikke takvinduenes fremtid er så mørk som det Øverås hevder.

– Det blir jo ikke noe forbud mot takvinduer. De som lager takvinduer må bare utvikle dagens løsninger og forbedre produktene sine, sier han.

Kirkhus viser til at fasadevinduer de siste årene har blitt langt bedre enn de var før.

– I løpet av de siste årene har trelagsvinduer med god isolasjon blitt standard. Videre utvikling av takvinduer er mulig på akkurat samme måte, det krever bare at produsentene fokuserer mer på utvikling, sier han.

Les også: Asbest kan gi uhelbredelig kreft på bare to uker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.