KRAFT

Nye vinduer samler energi fra regn og vind

Strømmen skal drive trådløse nettverk.

Det øverste laget utnytter den positive elektriske ladningen i regndråpene til å generere energi, ved at den statiske elektrisiteten samles inn av den litt ujevne overflaten på glasset. Inne i glasset er det også to plastlag, adskilt ved et elastisk lag. Når vind på ruten gjør at det elastiske laget beveger seg, genereres det strøm. Strømmen kan brukes til å endre glassets farge.
Det øverste laget utnytter den positive elektriske ladningen i regndråpene til å generere energi, ved at den statiske elektrisiteten samles inn av den litt ujevne overflaten på glasset. Inne i glasset er det også to plastlag, adskilt ved et elastisk lag. Når vind på ruten gjør at det elastiske laget beveger seg, genereres det strøm. Strømmen kan brukes til å endre glassets farge. Bilde: ACS Nano
Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. apr. 2015 - 08:18

Det er forskere fra Georgia Institute of Technology som har publisert sine forsknigsresultater om det nye vinduet i siste utgave av tidskriftet ACS Nano, skriver Ingeniøren.

To ulike lag av glasset høster energi fra henholdsvis vind og regndråper. Det ytterste laget utnytter den positive ladningen regndråpene har fått på vei gjennom atmosfæren. Den statiske elektrisiteten samles inn av den litt ujevne overflaten på glasset.

Les også: Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys

130 miliwatt

Forskerne har lagt to plastlag inne i glasset for å samle opp vindenergi. Disse er adskilt av et elastisk lag, som gir etter når vinden blåser mot ruten. Når plastlagene beveger seg, skaper det en liten elektrisk spenning.

Ruten genererer om lag 130 miliwatt (mW) strøm per kvadratmeter. Det er ifølge nettstedet Phys.org nok til å lade en smarttelefon i dvaletilstand.

Forskerne mener imidlertid at strømmen passer godt til å brukes av trådløse nettverk, slik at disse kan drives uavhengig fra strømnettet.

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Uviss pris

I tiden som kommer vil forskergruppen forsøke å finne en måte å lagre energien, for eksempel ved hjelp av gjennomsiktige superkapasitatorer i glasset.

I den nåværende versjonen av glasset brukes energien til å endre fargen på glasset, slik at mindre lys slipper inn når det er mye sol.

Det er imidlertid ennå ikke klart hvor mye et slik glass vil koste.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.