Det jobbes på spreng med å utvikle byggematerialer som er bærekraftige, energieffektive, multifunksjonelle og intelligente.
Tidligere denne måneden presenterte arkitektstudent Chao Chen et helt nytt fasademateriale, som endrer seg i takt med været.
Les også:
Inspirert av kongler
Chen, som tar en master ved Royal college og art i London, er veldig opptatt av folks daglige liv, og ønsket å designe et fasademateriale som lyser opp tunge regndager.
I arbeidet har han latt seg inspirere av naturen, og hvordan naturen reagerer når den kommer i kontakt med vann.
– Alle arter, innen både fauna og flora har utviklet seg på grunn av vann. Vann er essensielt for all overlevelse. Og naturen har sin egen måte å løse alle utfordringer knyttet til vann på, sier han.
Og utdyper:
– Bare se på konglen. For å forhindre at frøene skylles bort når det regner lukker konglen seg i det den kommer i kontakt. Dette er et spennende prinsipp jeg bestemt meg for å ta med inn i arkitekturen.
Les også: Kjøleanlegget klarte ikke jobben. Nå kjøles byggene av en kjempeisbit
Regnfulle byer
Chen har nemlig utviklet et fasademateriale som reagerer på nettopp vann.
– Materialet er en løsning man setter utenpå et bygg. Når det regner reagerer materialet ved å trekke seg sammen, noe som skaper et helt nytt utrykk på bygget, sier han.
Materialet består av et laminat bestående av trefinér, nylon og plast satt sammen i blomstermønster.
Les også: Nå kan alle bli eksperter på dette supermaterialet
Bøyes i regnet
Chen mener materialet vil egne seg spesielt godt i byer der det regner mye, som London eller Nanjing i Kina.
– På dager med sol og fint vær er fasaden flat og enkel. På dager med regn bøyes materialet og slipper dermed frem fargen en har valgt å ha på fasaden bak materialet. Dette vil gi en mer spennende arkitektonisk by, sier han.
Les også: Forskere vil lage nytt supermateriale fra tennene til snegler