Senteret har som alt annet innen olje- og gassindustrien fått et engelsk navn: Centre for Petroleum Production Facilities(CPPF), og er et samarbeid mellom Marintek, Sintef, IFE og IRIS, samt NTNU og Universitetet i Stavanger.
– Dette er så viktig at jeg personlig vil bruke mine kontakter for at også regjeringen vil bidra til finansieringen, sier Tora Aasland, tidligere statsråd for forskning og høyere utdanning, nå fylkesmann i Rogaland. Hun har engasjert seg sterkt i opprettelsen av et slikt nytt forskningssenter, slik hun også gjorde i forbindelse med Senter for boring og brønn. Dette nye senteret er tenkt bygd etter samme lest - i tett samarbeid med industrien.
Les også: Dette er årets innovasjon
Verdensledende
En annen av initiativtakerne, Arild Nystad som til daglig leder Petromanagement, sier til Teknisk Ukeblad at senterets mål er å bli verdensledende innen petroleumsforskning.
– Dette handler om å etablere kreative innovasjonsmiljøer på vegne av industrien. Vi ønsker å gjøre kvantesprang i forskningen. Derfor er det avgjørende at dette blir forskning som skal komme industrien til gode.
Nystad kan opplyse at senteret har tatt kontakt med ca. 20 oljeselskaper og at målet er at minst fem av disse skal bidra med minst fem millioner hver over en femårsperiode.
– Jeg vil helst ikke nevne navn siden avtalene ikke er gjort ennå, sier han.
– Er Statoil med?
– Det sier seg selv at det blir ikke noe norsk senter uten Statoil.
Les også: Statoil tredobler arktisk forskning
Drømmen er Brasil
Nystad mener oljeindustrien i Norge trenger mer forskning og utvikling.
– Nå gjør Brasil det Norge gjorde på 70- og 80-tallet. I løpet av et par år vil Brasil bli verdens største kunnskapshub. Nå har vi fått en minister som har snudd industrien trill rundt og ser på mulighetene i et 50 års-perspektiv. Det må vi også gjøre i Norge, sier Nystad.– Statoil bør bytte med Petrobras
– Statoil bør bytte med PetrobrasLes også:
Foreløpig er det laget et interimstyre for senteret som til daglig koordineres av et sekretariat med Nystad og Andrew Gibson fra Marintek.
Planen er å komme i gang for fullt med forskningsprosjekter i 2013.
Fra før har tilsvarende sentre for boring og brønn (ved Iris) og integrerte operasjoner (IO i Trondheim) vist verdifulle resultater.
22. juli-kommisjonen
Senteret skal primært konsentrere seg om fire områder:
- Risikoanalyse og risikostyring
- Menneskelige og organisasjonsmessige faktorer
- Forlenget levetid på installasjoner
- Sikre operasjoner for å unngå ulykker
Ved å koble eksperter fra alle de seks miljøene i Trondheim, Halden og Stavanger vil også mulighetene for å skape innovasjoner øke.
En av ekspertene på risikoanalyse, er professor Terje Aven ved Universitet i Stavanger. Han ble skuffet over 22.juli-kommisjonens rapport:
– Kommisjonens tanker i forhold til overordnet risikotenkning og samfunnssikkerhet er skuffende og bygger på en foreldet tankegang. Vi har fått helt nye utfordringer i samfunnet som også gjelder for olje- og gassindustrien. Derfor er det viktig at vi får et nytt engasjement rundt sikkerhetsforskningen. Dette senteret kan gi oss det løftet vi trenger, noe jeg også har snakket med flere oljeselskaper om, sier Aven til Teknisk Ukeblad.
Les også: Norsk forskning sikrer kjernekraft