STAVANGER: Det britiske energiselskapet Centrica var relativt ukjent for mange nordmenn før det forrige uke inngikk avtaler med Statoil for over 100 milliarder kroner.
Lav profil
I 2006 åpnet energikjempen et kontor i Stavanger med to ansatte.
Nå er det 60 ansatte og rundt 20 innleide konsulenter på kontoret, og selskapet har over 4 milliarder kroner i årlig omsetning i Norge.
– Vi har bevisst holdt en lav profil foreløpig. Men nå må vi bli mer synlige fordi vi skal vokse kraftig på norsk sokkel de nærmeste årene. Jeg regner med at vi vil ha over 100 ansatte i løpet av 2012, sier direktør for forretningsutvikling i Centrica, Per Knudsen.
Stort oljefunn
Han forteller at selskapet er midt i en rekrutteringsrunde for å fylle rundt 20 ledige stillinger. De aller fleste av disse er knyttet til Centricas nye oljefunn i Nordsjøen.
Funnet på Butch-prospektet ble offentliggjort i oktober, men det har foreløpig ikke kommet noen estimater på størrelsen av det.
– Vi er i ferd med å fullføre en sidestegsbrønn som kan påvise ytterligere reserver. I løpet av denne eller neste uke regner vi med å ha resultatene klare, og vi kommer til å gå ut med maksimums- og minimumsanslag. Men vi ser allerede at det er lønnsomt, uansett om vi finner tilleggsressurser i den skråstilte forlengelsen av reservoaret. Oljen er lett og fin, og sandsteinreservoaret har god kvalitet. Havdypet er under 70 meter, noe som gjør det enkelt å bygge ut, forteller Knudsen.
Les også: Enorm optimisme i oljenæringen
Frigjør 60 ingeniører til Aldous Major
Egen plattform
Det store spørsmålet er om Butch er stort nok til å bli bygget ut med en egen plattform eller om det blir en undervannsutbygging knyttet til BPs Ula eller Talismans Gyda-felt.
For at det skal være lønnsomt med en egen plattform, må det nok inneholde mer enn 100 millioner fat olje.
– Det kan bli en egen plattform. Vi ser også andre prospekter i lisensen. Og det er store muligheter for at det blir nok en avgrensningsbrønn.
Butch-prospektet ligger 260 kilometer sør-vest for Stavanger. Centrica er operatør i lisensen med 40 prosent eierandel.
Partnerne er Suncor Energy Norway (30 prosent), Spring Energy (15 prosent) og Faroe Petroleum (15 prosent).
Satser på Norge
Centrica var tidligere en del av British Gas, som i 1997 ble delt opp i to selskaper, Centrica og BG Group.
Selskapet, med over 34000 ansatte, er den største leverandøren av gass i Storbritannia og den sjette største produsenten av gass i den britiske delen av Nordsjøen.
– Grunnen til at vi kjøpt oss inn i mange lisenser på sokkelen er at ledelsen vil at vi skal vokse fortere i Norge enn det er mulig å gjøre gjennom leting alene. Ettersom britisk gassproduksjon faller, er Norge et naturlig sted å vokse videre for selskapet. Vi mener det fremdeles er et stort ressurspotensial på norsk sokkel, sier Knudsen.
Vokser
I løpet av fem år har Centrica Norway fått en solid portefølje gjennom oppkjøp av andeler i Heimdal-området i 2008 og Statfjord-feltet i 2010 som gir selskapet en produksjon på cirka 20 000 fat oljeekvivalenter per dag.
I 2010 var selskapet medeier i de to funnene Maria og Atla og operatør på Fogelberg. Og forrige uke kjøpte det andeler i Kvitebjørn, Valemon og Heimdal-feltene fra Statoil og blir operatør på Vale, Øst Frigg Gamma/Delta og Fulla.
Les også: Ny boring på Avaldsnes
Norge nekter å hjelpe Israel med gassfunn