De fire kraftselskapene Statkraft, NTE, Agder Energi og Trønderenergi har inngått intensjonsavtale om å etablere et selskap som skal bygge ut og drifte vindparkene Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan på Fosen.
Den samlede kapasiteten på de tre prosjektene er over 600 MW, og en investeringsbeslutning for de tre parkene vil ifølge partene medføre at Statnett kan fatte beslutning om å bygge ny sentralnettslinje fra Namsos til Storheia.
– Vi får en mye sterkere koordinering inn mot aktører som Statnett, forklarer Agder Energis kommunikasjonsdirektør Christian Altmann til Teknisk Ukeblad.
Les også: Vindkraftbyggerne risikerer enorme tap hvis de blir forsinket
– Gir trygghet
– Er dette nok til at Statnett kan bygge linjen dere trenger?
– Det må du nesten spørre Statnett om. Men Statnett ønsker jo å se at det blir bygget vindkraft før de beslutter å bygge linjen. Og vi trenger en viss trygghet før vi tar investeringsbeslutningen og bygger. Med et felles selskap er det nok større trygghet for at vi kan få dette til, sier han.
Partene er videre enige om at Statkraft skal være ansvarlig for utvikling, utbygging og drift av vindparkene på vegne av selskapet.
Det er SAE Vind (eid av Statkraft og Agder Energi) som har konsesjon for vindkraftprosjektene Storheia (220 MW) og Kvenndalsfjellet (120 MW), mens Sarepta (eid av NTE og Trønderenergi) har konsesjon for Roan (300 MW).
Les også: 1,9 TWh vindkraft i Norge i fjor
Statkraft-dominans
Statkraft skal imidlertid få en dominerende rolle i det felles selskapet som skal opprettes. De vil eie 50,1 prosent og Agder Energi vil eie 20,9 prosent. Dermed blir det kun 14,5 prosent til overs på hver av de to trønderske kraftselskapene NTE og Trønderenergi. Statkraft eier 45,5 prosent av Agder Energi.
Altmann understreker at det er snakk om en intensjonsavtale, og at det gjenstår forhandlinger.
– Det skal nå gås noen runder om flere forhold.
– Som for eksempel?
– Det kan være slike ting som hvem som skal sitte i førersetet når det gjelder å allokere ressurser. Det ligger an til at Statkraft får en sentral rolle der, sier Altmann.
Les også: Her kan du zoome inn på hver eneste vindmølle i USA
7 milliarder
Partene har som mål å ta investeringsbeslutning for utbygging av de tre prosjektene i løpet av første halvår 2015, forutsatt lønnsomhet i prosjektene. Samlet investeringsbehov for de tre vindparkene er om lag 7 milliarder kroner.
Selskapet vil legge til rette for en ekstern egenkapitalinnhenting i forkant av en investeringsbeslutning. Samarbeidet gir de fire eierne økt fleksibilitet til å vurdere hvor mye kapital de ønsker å investere i den videre vindkraftutbygginga
Sarepta Energi og SAE Vind, som har konsesjonene på Fosen, fortsetter utviklingen av de øvrige parkene. Sarepta eier prosjektene Ytre Vikna 2, Harbaksfjellet, Sørmarkfjellet og Frøya på til sammen 436 MW, mens SAE Vind har Svarthammaren og Geitfjellet i Snillfjord og utvidelsen av Hitra vindpark, til sammen 395 MW.
Les også:
Nå godtar Statkraft offentliggjøring av vindkraftproduksjonen på timesnivå
Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark
Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin