OLJE OG GASS

Nytt verktøy mot rørbrudd

Forskerne ved SINTEF har utviklet et nytt beregningsverktøy, LINKpipe, for å unngå lekkasjer på rørledninger.

ANALYSERER: Senior systemutvikler Vidar Osen i SINTEF-knoppskuddet Linkftr AS og styreformann Jack Ødegård er interessert tilskuer.
ANALYSERER: Senior systemutvikler Vidar Osen i SINTEF-knoppskuddet Linkftr AS og styreformann Jack Ødegård er interessert tilskuer. Bilde: SINTEF/Thor Nielsen
Anders J. Steensen
6. des. 2011 - 08:32

– Mer enn 30 års forskning på bruddmekanikk er nedfelt i den nye programvaren, sier forskningsdirektør Jack Ødegård ved SINTEF Materialer og kjemi.

Utfordrer standarden

Behovet for slike analyser øker i takt med at det legges rør på stadig dypere vann og i områder med vanskelig topografi.

Det vil også øke sikkerheten i forbindelse med analyse av eventuelle skader fra ankere slik som ved rørledningen fra Kvitebjørn og inn til Kollsnes.

– Programvaren er delvis utviklet gjennom to JIP-er, Joint Industry Project, Fracture Control Offshore Pipeline 1 og 2, med Statoil, andre oljeselskaper og rørleggingskontraktører. Med den foreliggende versjonen er vi klare til å utfordre det som inntil nå har vært industristandarden for rørledningsanalyser, sier Ødegård til Teknisk Ukeblad.

Gir bedre konstruksjoner

Linkpipe gjør det mulig å optimalisere både design, produksjon, installasjon og drift av rørledninger på en kostnadseffektiv måte.

Samtidig gir det god kontroll over de faktorene som har betydning for sikkerhet mot brudd og lekkasjer i rørledninger.

– Hittil er det laget for rørledninger i stål. Den nye versjonen klarer også å håndtere såkalt clad pipe, et stålrør som er belagt med et annet materiale innvendig. I prinsippet vil LINKpipe håndtere rør av alle materialer, forteller Ødegård.

Den nye programvaren er utviklet av LINKftr AS som er et spin-off-selskap fra SINTEF og NTNU. Den distribueres gjennom DNV Software internasjonalt.

STORE BELASTNINGER: Rørledninger utsettes for store kreften når de legges ned på havbunnen. Kvaliteten på sveisene mellom hver av de 12 meter lange rørene er kritisk for å unngå lekkasjer. LINKpipe ble brukt som analyseverktøy under legging av Langeled og rørledningene til Ormen Lange.
STORE BELASTNINGER: Rørledninger utsettes for store kreften når de legges ned på havbunnen. Kvaliteten på sveisene mellom hver av de 12 meter lange rørene er kritisk for å unngå lekkasjer. LINKpipe ble brukt som analyseverktøy under legging av Langeled og rørledningene til Ormen Lange.

Øker sikkerheten

Jack Ødegård som er styreleder i LINKftr AS, legger vekt på at beregningsprogrammet kommer på markedet i en oppdatert versjon ettersom Petroleumstilsynet stadig oftere stiller spørsmål ved sikkerhetsnivået i offshorebransjen.

– Verktøyet gir ingeniørene langt bedre beslutningsunderlag enn før, når de for eksempel skal beregne om gitte materialdefekter i sveiseskjøtene vil tåle de kreftene rørledningen utsettes for under installasjon og drift, sier Ødegård.

Effektivt

Et annet fortrinn med dette neste generasjons verktøyet, er ifølge Ødegård effektiviteten i bruk:

– Automatiserte rutiner gjør at man i praksis kan kjøre omfattende parameterstudier med tusenvis av enkeltanalyser, med samme tidsforbruk som ingeniøren tradisjonelt har brukt på noen få analyser. Dette åpner for grundige statistiske vurderinger av bruddsannsynlighet – en unik og kraftfull opsjon, framhever forskningsdirektøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.