To og en halv time etter eksplosjonen var det fire ganger så høy stråling i området enn det var 40 minutter tidligere, melder eieren av kraftverket, Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
Det er også registrert høyere radioaktiv stråling ved Tokaimura-kraftverket, som ligger cirka 150 kilometer sør for Fukushima og 100 kilometer nord for Tokyo, og alt tyder på at strålingen kommer fra Fukushima.
Som følge av situasjonen har TEPCO evakuert alle arbeidere fra reaktorbygning nummer 2 ved kraftverket som ble rammet av eksplosjonen, unntatt dem som jobber med å prøve å kjøle ned reaktoren.
Fort og langt
– Situasjonen er betydelig alvorligere i dag enn i går. At stråling har nådd så langt sør, viser at utslippene forflytter seg fort og langt. Det er også en indikasjon på hvor fort det kan bli alvor om det blir en full nedsmelting, sier Frode Pleym, seniorrådgiver for Greenpeace i Japan, til NTB.
Han understreker at han ikke vil være dommedagsprofet, og at den strålingen som hittil er registrert, ikke ser ut til å være farlig.
– Men at arbeidere evakueres, viser at bedriften mener det er alvorlig. Dette er folk med beskyttelsesdrakter etter alle kunstens regler, sier Pleym.
Han forteller at stemningen er spent i Tokyo. Mange jobber nå hjemmefra mens de legger planer for å forlate byen om det blir aktuelt, og mange har sendt ungene til utlandet eller sørover.
Forholdsregler
– Alt kommer an på vær og vind. Men kommer det denne veien, er Kanto-sletta utsatt, og det bor 30 millioner mennesker her. Det kan derfor være lurt å ta forholdsregler, sier han.
– For å være føre var har jeg selv sendt min ett år gamle sønn til sin bestemor 100 kilometer lenger sør, sier han og legger til at han ikke selv føler det er nødvendig å reise fra byen.
Ifølge Pleym har flere norske journalister bestemt seg for å unngå områdene i nærheten av Fukushima. Noen reiste fra området straks etter den siste eksplosjonen, og andre har avlyst tur til området.
Les også: Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp
Damp og røyk
Den siste eksplosjonen ble registrert i 6-tiden tirsdag morgen ved kraftverket i Fukushima som ble skadd under jordskjelvet og tsunamien fredag.
Nyhetsbyrået Jiji melder at taket til reaktorbygningen er delvis ødelagt og at det stiger røyk og damp til værs fra reaktoren.
Tidligere har det vært lignende hydrogeneksplosjoner ved to andre reaktorbygninger på kraftverket som i begge tilfeller blåste bort vegger og tak, men uten at selve reaktorkapselen ble ødelagt.
Ingeniørene jobber intenst for å hindre en nedsmelting av reaktorene etter at tsunamien slo ut kjøleanlegget og dieselaggregatet som var reserveløsningen. De har i stedet forsøkt å bruke sjøvann til nedkjøling, uten særlig hell.
Situasjonen er spesielt prekær i reaktor nummer 2, der brenselstavene var helt avdekket i flere timer mandag og nedkjølingen avbrutt.
Skader på kapselen
Kort før den nye eksplosjonen informerte myndighetene om at deler av stålkapselen rundt reaktoren i et av atomkraftverkene kan være skadd.
Kabinettssekretær Yukio Edano sa til pressen at det var skader på den nedre delen av kapselen, den delen som inneholder vann som brukes til å kjøle ned reaktoren og holde lufttrykket nede. Men han insisterte på at det ikke er hull.
Pleym sier at det er alvorlig nok om det er krakelering i kapselen, selv om det ikke er åpent hull.
Dersom kapselen ødelegges og det skjer en nedsmelting av brenselstavene, vil radioaktivitet slippe ut.
Japan ba mandag om hjelp fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs eksperter for å håndtere den farlige situasjonen.
Les også: Kjemper for å kjøle ned reaktorene
– Like alvorlig som Tsjernobyl