Storsalen i Høyres Hus var så godt som full da REC-ledelsen i dag tidlig la frem solenergiselskapets resultat for tredje kvartal. På menyen sto kaffe, smørbrød med gulost og jordbær, samt lysbildeshow med multiwafer-grafer som viste bratt nedgang i omsetning.
Halvparten mister jobben
Permitterte REC-ansatte fikk beskjeden som lenge har ligget i kortene. REC sier nå at de legger ned store deler av produksjonen i Norge for godt. Det betyr at 700 av de norske REC-ansatte mister jobben.
Hva med de resterende ansatte i Norge? Sist sommer sa RECs administrerende direktør Ole Enger til Teknisk Ukeblad at han ikke trodde REC ville avvikle sin produksjon av wafere og solceller i Norge.
Samtidig la han til: "Men det er klart at det er vanskelig å konkurrere med utgangspunkt i Norge."
Enger: – Energiselskapene motarbeider solenergi
Satser ikke på nano
Etter dagens presentasjon spurte vi Ole Enger om han har endret sitt syn på fremtiden til RECs fabrikker i Norge.
– Vi har lagt ned halvparten i Norge. Man kan ikke være sikker på noe. Slik som markedet er nå blir det krevende. Nå er vi innstilt på å gjøre alt vi kan for å få resten til å gå.
– Norge henger langt etter Taiwan og Kina på solenergiforskning. Hva er ditt budskap til solenergiforskere ved UiO og Sintef?
– Alle er overbevist om at solenergi kommer til å bli veldig stort. De mest kjente forskningsmiljøene satser hardt på å utvikle teknologier for denne typen industri. Det er et race rundt omkring i verden. Det er bare å stå opp om morran og jobbe hardt. Det er ikke noen annen oppskrift.
– Er det slik at nanoteknologi ikke er interessant for REC fordi det ligger for langt frem i tid?
– Vi jobber ikke aktivt med det i dag. Vi har andre teknologifremskritt som vi jobber med, som ligger nærmere i tid.
Ikke redd for splittelse
– Kan du si spesifikt hvilke andre teknologier enn PV, REC vil satse på fremover?
– Nei, vi er fokusert på PV. Det er helt klart.
– Orkla har sagt at de vil selge REC. Er du redd for at REC vil bli splittet opp?
– Nei, vi er ikke redde for så mye. Vi føler oss trygge på at det som blir gjort er fornuftig industrielt. Dette tror jeg ikke det er noe uenighet om, hverken innenfor administrasjon eller styre, at man gjør det som er industrielt riktig.
REC-aksjen har i dag vippet mellom fire og fem kroner. Ole Enger har imidlertid ingen kommentar til om man bør kjøpe REC-aksjer nå eller sitte på gjerdet.