Akkurat som LG, viste Samsung sin nye OLED TV allerede på CES i Las Vegas i januar. Så den helt store nyheten var det ikke da den dukket opp på IFA i Berlin.
Det nye er at nå kommer den i ferdig utgave og med pris og leveringsdato.
Deres 55 tommer OLED-TV skal lanseres i USA i løpet av høsten, og i Europa over nyttår. Prisen blir rundt 60.000 kroner.
Nå er det ikke så mye snakk om HD, 3D og smart-TV lenger. Det er gårsdagens nytt.
For de fleste leverandørene handler det om å viderutvikle slike funksjoner, men samtidig er det nå OLED som inntar toppen av TV-teknologi.
Da blir det også færre som skal sloss. Det ser ut til å utvikle seg til en kamp mellom koreanerne, for japanerne er ikke med selv om Sony og Panasonic har snakket om et OLED-samarbeid. Og det synes nok Samsung og LG er deilig, for disse blir dyre.
Selvfølgelig er de mer kostbare å produsere i starten, men dette er en gylden og sjelden mulighet til å tjene godt med penger i alle ledd.
Les også: Sony med 84-tommers 4K-TV
Ulike teknologier
Det er interessant å se at Samsung og LG har valgt to ganske ulike teknologier på OLED-siden. Hva som er best får vi se når vi får kloa i dem.
Samsung har laget en TV som ikke er så ulik den de bruker i mobiltelefonene, hvor røde, grønne og blå lysdioder sørger for å befolke pikslene.
LG har valgt en helt annen tilnærming. De har laget en skjerm som består bare av hvite lysdioder og så bruker de fargefiltre for å komponere primærfargene i hvert piksel. De bruker fire subpiksler i hvert piksel og et av den er hvitt. Altså et punkt uten filter på. Fordelen er forbedret lysstyrke, men ulempen kan være at med filtre kan det gå ut over det store fargeområdet som kjennetegner de fargede lysdiodene når de får lyse fritt.
LGs måte å lage hvitt lys på er også basert på fargede lysdioder, altså røde, grønne og blå, men de ligger oppå hverandre slik at summen av frekvensområder blir hvitt. Det kan høres veldig komplekst ut, men det er også forenklende ved at de kan produsere alle pikslene på akkurat samme måte.
Les også: Netflix til Norge
Fantastisk bildekvalitet
Når det er sagt, er bildekvaliteten helt utrolig. Vi har aldri sett noe bedre, men spørsmålet folk vil stille seg er om det er verd merprisen som er over to ganger mer enn toppmodellen på LCD. Forvent å betale rundt 60 store lapper om du kan få tak i en. For det vil neppe blir produsert veldig mange i år.
Det fine med OLED er at selve lyssjiktet er supertynt. Det som gjør skjermen mer enn en mm tykk er bærestrukturen. Tilkoblingene er lagt i senterstanden.
Selvfølgelig er dette en 3D-TV, men fordi OLED-pikslene svitsjer så fort kan brillene, som også kommer med ørepropper, utnyttes slik at folk kan se på ulike programmer samtidig. Kanskje det er verd det for å slippe krangel om hvilken kanal man skal se på.
Det har vært snakk om store skjermer i mange år og de har vært vist på messen uten at det har blitt noe i butikkene. Nå kommer Samsung med en ny 75 tommer som selskapet påstår har et helt nytt nivå i bildekvalitet på kjøpet.
Les også: Her kommer neste generasjons TV-plattform
Mer garnityr
Det er selvfølgelig ikke bare skjermen det handler om.
Samsungs 2012 TV-modeller har innebygget kamera og mikrofon og de har vært i salg siden i vår. Det vil Samsung presse mest mulig ut av og varsler flere apper som utnytter mulighetene. Hva med en versjon av Angry Birds som kan styres med hånden mens du er godt plassert i sofaen?
Deler i familien
Samsung er i den gunstige posisjon, sammen med LG, at de produserer veldig mange forbrukerprodukter, til og med hvitevarer.
Appen Allshare har eksistert lenge på mobiler, nettbrett og PCer for å utveksle musikk, bilder og annet innhold mellom enhetene. Nå omfavner de også hvitevarene, aircondition og annet de produserer.
Folk skal kunne styre stekeovnen, kjøleskapet, vaskemaskinen og annet de sitter på trikken. Poenget er å gjøre det lettere å lage mat, spare strøm og så videre.
Økt kapasitet
En stor hvitevarenyhet er faktisk isolasjonsteknologien.
Samsung har klart å redusere volumet på isolasjonen med nye materialer og det gir mer plass i kjøleskap og stekeovner.
Les også:
TEST: Aktivt mot passivt 3D-system