KRAFT

Oljebase satser på vind

LOGISTIKK: Slik illustrerer CCB hvordan de ser for seg logistikken med å få inn og levere ut igjen vindturbiner etter vedlikehold eller oppbevaring ved basen.
LOGISTIKK: Slik illustrerer CCB hvordan de ser for seg logistikken med å få inn og levere ut igjen vindturbiner etter vedlikehold eller oppbevaring ved basen. Bilde: John Ringstad
Kjetil Malkenes Hovland
22. des. 2009 - 07:12

Oljebransjen er på full fart inn i vind. Nå viser de hva de kan for vindkraftbransjen.

– Ingenting er for stort eller høyt eller bredt til å komme inn til oss, sier operasjonssjef Michelle Williams Hovda i Coast Center Base (CCB) på Ågotnes.

Hun snakker til vindbransjen under et møte hos Norsk Vindkraftforening (Norwea), hvor bedriften forteller hva de kan.



Vant til tunge løft

CCB har 2100 skipsanløp i året og forsyner Statfjord, Gullfaks, Veslefrikk, Troll, Huldra og Kvitebjørn. De er vant til tunge og høye løft med kraner og håndtering av enorme stålrør på mange tonn, som er noe vindbransjen trenger.

I juni opprettet CCB en vindkraftgruppe for å utvikle et nytt forretningsområde i bedriften, som har 35 års erfaring med løfting, lagring og vedlikehold av oljerigger og fartøy i oljebransjen.

Allerede i august ble CCB medlem av Norsk Vindkraftforening Norwea, som den første forsyningsbasen.



Oljebasen CCBs vindkraftteam (f.v.): Irene Lillehammer, Michelle Williams Hovda og Leif Petter Jørgensen.
Oljebasen CCBs vindkraftteam (f.v.): Irene Lillehammer, Michelle Williams Hovda og Leif Petter Jørgensen.

Vil være først

– Vi skal bygge ut og skape ny virksomhet. Og nå er det vindkraft vi har fått øye på. Vi ser på dette på lang sikt, og vil være den forsyningsbasen som var først ute og bygde cluster, sier Irene Lillehammer, som sitter i CCBs prosjektgruppe for vindkraft sammen med Hovda og Leif Petter Jørgensen.

– Det er interessant at oljebransjen og leverandørene begynner å lukte på vindkraften. Nå kommer næringsutviklingen, sier Ben Bjørke i Norwea.

CCB har gjennom eieren NorSea Group tilgang på baser over hele landet, helt opp til Vardø hvor de bygger en ny base sammen med Bjørn Dæhlie, og Kirkenes hvor det handler om Sjtokman-feltet.

De vil nå bygge opp en kompetansebase for vindkraften, slik som oljebransjen har med basen Achilles og kraftbransjen med basen Sellihca.



Vil overføre erfaring

CCB mener at oljebransjens lange erfaring kan komme godt med for en ung vindbransje.

– Det var cowboyer i oljebransjen òg for 30 år siden. Vi vil ta med HMS-arbeidet vårt inn i vindbransjen, sier Leif Petter Jørgensen.



Fornøyd Enova ØKONOMISK: Vindbransjen trenger kostnadseffektive løsninger, som olje- og gassektoren er gode på, sier områdeleder for vindkraft i Enova, Espen Borgir Christophersen.
Fornøyd Enova ØKONOMISK: Vindbransjen trenger kostnadseffektive løsninger, som olje- og gassektoren er gode på, sier områdeleder for vindkraft i Enova, Espen Borgir Christophersen.

Fornøyd Enova

Det statlige foretaket Enova skal skaffe mer fornybar energi. De liker at oljebransjen vil inn i vindbransjen.

– Det er helt naturlig. Spesielt offshore trenger drifting av marine operasjoner, og ingen skulle vel ha bedre erfaring med dette enn Norge. Kostnadene må ned, og da trenger vi kostnadseffektive løsninger, som olje- og gassektoren er gode på, sier områdeleder for vindkraft i Enova, Espen Borgir Christophersen til Teknisk Ukeblad.

– Vi har så mye å lære av oljebransjen, sier Øyvind Isachsen, generalsekretær i Norwea, til Teknisk Ukeblad.

– Derfor er det så viktig å få dem med. Det er bra at de selv ser at her er det penger å tjene. Her ser vi konturene av et paradigmeskifte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.