I dag hevdet NRK at Aker Solutions kutter 1500 stillinger i Egersund. Stillingene forsvinner når prosessmodulen til Edvard Grieg er ferdig og arbeidet med kompresjonsenheten til Åsgard-feltet er gjennomført. Fredag kveld korrigerte Aker Solutions NRKs påstander i form av en pressemelding der Aker Solutions direktør for virksomheten i Norge, Per Harald Kongelf, uttaler at selskapet regner med å finne fram til nye prosjekter i 2015, slik at man kan opprettholde stor virksomhet.
Kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani sier til Teknisk Ukeblad fredag kveld at ledelsen i Aker Solutions ikke har fattet noen beslutning om nedbemanning i Egersund.
Men Nooryani sier at også at verftet i Egersund baserer seg på mye innleid arbeidskraft og at bemanningen derfor vil variere avhengig av ferdigstillelse av prosjekter.
Les også: Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over
Ventet justering
Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, som representerer oljeselskaper og leverandørbedrifter på norsk sokkel, mener situasjonen i Egersund er dramatisk – men ikke uventet.
– Det er selvsagt dramatisk for de som mister jobben sin, men den justeringen som nå skjer i industrien er ikke uventet. Mange av de som mister jobbene sine er godt kvalifiserte og har vært ettertraktet i andre bransjer. Vi håper derfor at mange får nye jobber raskt, men konjunkturmessig sett er dette lite overraskende, sier kommunikasjonssjef Tommy Hansen.
Naturlig korreksjon
Teknisk Ukeblad har skrevet inngående om kuttene som skjer i norsk oljeservice. Hansen mener dette er «verdens best varslede justering».
– Det er litt for tidlig å si hva som blir effekten av oppsigelsene i bransjen på lang sikt, men vi nærmer vi oss det tidspunktet der vi vil se effektene i statistikkene hos Nav, blant annet. Samtidig er det som skjer i bransjen nå kanskje verdens best varslede justering. Vi har hatt et helt ekstremt høyt investeringsnivå, og så er ser vi en naturlig korreksjon som også sammenfaller med en fallende oljepris. Dette har skjedd flere ganger historisk sett.
Les også: Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen
Helt uenig
Hilde-Marit Rysst er leder i fagforbundet Safe, som representerer 12.000 medlemmer i oljeindustrien. Hun rister på hodet når hun hører argumentene fra Norsk olje og gass.
– Jeg er langt ifra enig med oljebransjen i at dette er en godt varslet justering. Det har blitt sagt i forskjellige sammenhenger at aktivitetsnivået var grensesprengende høyt, at vi slet med å beholde kompetanse i landet og at det ikke var logistikk nok i vårt lille land til å håndtere aktiviteten. Kostnadsnivået har også vært høyt, så sånn sett var det noen signaler, medgir hun.
Les også: Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette
Ble bedt om å ha stor bemanning
– Men å gå fra det og plutselig våkne opp en dag og se at Statoil skal kutte flere tusen stillinger, er ikke riktig måte å gjøre det på. Man prøver å gi inntrykk av at dette er en liten justering, og det er feil. Flere leverandører har sittet i tett dialog med Statoil om oppdrag og fått beskjed om at de må ha robust og stor bemanning for å kunne ta imot prosjekter. Så går det et par måneder til de plutselig kansellerer oppdrag og sier at man nå tenker nytt, sier Rysst.
– Hvordan burde man ha gjort dette?
– Vårt hovedlokomotiv Statoil gikk til aksjonærene sine og sa at det skulle kuttes tusenvis av ansatte. De andre operatørene sa at de skulle snu hver stein, og det er en mer fornuftig tilnærming. Når man er en langsiktig bransje, skal man kunne spare inn på en litt mer forutsigbar måte enn dette, sier Safe-lederen.
Les også:
Tusenvis har mistet jobben i oljen. Tord Lien: – Ingen grunn til å bli veldig stressa