IT

«Oljebransjens Google» tror på 25-50 prosent vekst hvert år fremover

Norsk selskap med 10 ansatte har sikret seg kontrakter i Russland og Malaysia.

Stavangerbedriften Kadme har økende etterspørsel etter sin søkemotor Whereoil, som samler oljedata på tvers av kilder og formater.
Stavangerbedriften Kadme har økende etterspørsel etter sin søkemotor Whereoil, som samler oljedata på tvers av kilder og formater.
8. jan. 2014 - 12:23

Den lille søkemotorvirksomheten Kadme i Stavanger regner med å stå foran det store gjennombruddet etter at de sikret seg sentrale underleveranser på petrodatabasen Diskos i fjor høst.

Avtalen sammen med franske CGG og flere norske selskaper var den foreløpig siste av en rekke solide kontrakter om søke- og integrasjonsplattformen Whereoil.

– Vi har jo gått gjennom en slags dødens dal, der vi har vært gode på teknologi, men ikke så gode på det markedsmessige, sier administrerende direktør Kjell-Arne Bjerkhaug.

Dette er en erfaring Kadme deler med mange andre mindre teknologiselskaper, der teknologien og ambisjonene er sterkere enn tilgangen på kapital.

Russland og Malaysia

De siste månedene har størrelser som russiske Lukoil Engineering og Lukoil Overseas havnet på kundelisten. Der finner vi også det statlig eide Petronas i Malaysia.

Samlet kontraktsverdi ligger på rundt 15 millioner kroner.

Småpenger, javel, men det tilsvarer et års omsetning for gründerbedriften.

– Med disse kontraktene håper vi å få gjennomslag for teknologien vår. Store kunder og spesielt Diskos-avtalen gir referanser som vi håper skal føre til at massesalget kommer, sier Bjerkhaug.

Så langt har den i første rekke blitt solgt til andre som har bygget den inn i sine løsninger. Derfor har ikke flaggskipet Whereoil blitt et allment kjent begrep.

Whereoil bygger på de samme prinsippene som Google, men er skreddersydd for søk i oljedata.
Whereoil bygger på de samme prinsippene som Google, men er skreddersydd for søk i oljedata.

Olje-Google

Whereoil er "made in Rogaland" og er en kombinert løsning, der oljeseskapet kan søke etter oljerelatert data eksternt og i egne kilder.

Samtidig fungerer den som en integrasjonsplattform for virksomhetens ulike systemer og dataformater.

Dermed kan data fra en rekke kilder, som lisenser, brønn- og seismikkdata, kan letes frem og mates inn i analyseverktøy eller kart.

– Løsningen er basert på mye av de samme prinsippene som Google. Forskjellen ligger i at både søket og resultatet er mer strukturert og leter opp data som er spesifikke for oljebransjen, forklarer Bjerkhaug.

Her kan du se en video som demonstrerer funksjonene.

Ansetter flere

Kadme regner med økt pågang og søker i første omgang etter to nye utviklere ved kontoret i Stavanger.

– Vi bør kunne se for oss en vekst på mellom 25 og 50 prosent hvert år fremover, sier Bjerkhaug.

Les også:

Subsea Valley ble unnfanget på hans kontor. Nå er han ferdig.

Evry ansetter sivilingeniør til å styre milliardene

Amerikansk gigant kjøper seg inn i norsk fingeravtrykk-teknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.