– Vi ønsker selvsagt at PUD-estimatene gjenspeiler virkeligheten. Når dette ikke har skjedd i dette tilfellet, så er prosjektet delvis reddet av økt oljepris.
Dette sier Jan Butler Wang som er sjefingeniør i Oljedirektoratet (OD).
– Virker fortsatt lønnsomt
OD opplyser til Teknisk Ukeblad at de ikke er fornøyd med det som nå har kommet frem, der operatør Eni bekrefter at Goliat må utsettes nok en gang.
Prislappen er nå oppe i 45 milliarder kroner, en sprekk på om lag 15 milliarder.
– Oljedirektoratet er selvsagt ikke fornøyd med dette. Vi følger prosjektet tett og er kjent med utviklingen. Vi er opptatt av at selskapene holder seg innenfor usikkerhetsspennet for godkjent plan for utbygging og drift, sier kommunikasjonsrådgiver i OD, Bjørn Rasen til Teknisk Ukeblad.
Han forklarer at Statens forpliktelser tar utgangspunkt i og beregnes ut fra usikkerhetsspennet, og at det virker som om Enis informasjon om at Goliat fortsatt er lønnsom, stemmer.
– Prosjektets totaløkonomi er nå svekket. Eni hevder at Goliat fortsatt er lønnsom med den oljeprisøkningen vi har sett. Våre foreløpige beregninger tyder på at dette stemmer, sier Rasen.
Les også: Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null
Fornøyd med Enis løsning
Han sier videre at de er glade for at Eni velger å gjøre ferdig FPSOen ved verftet i Sør-Korea.
– Når Goliat først er forsinket, er Oljedirektoratet fornøyd med at Eni og Statoil har bestemt at byggingen skal fullføres på verftet og ikke slepes ut i havet før arbeidene er ferdigstilt, sier Rasen.
Han understreker at ressursestimatene er omtrent de samme som ved innlevering av PUD, og ikke tidskritiske.
På spørsmål om det vil være aktuelt med reprimander for såpass store overskridelser, sier Rasen følgende:
– Det er ingen historie som tilsier at selskapene blir «straffet» etter kostnadsoverskridelser og forsinkelser på norsk sokkel. Selskapene har med dagens system, gode insentiver til å fullføre prosjektene innenfor tid og budsjett, sier han.
Les også: Eni bekrefter: Goliat går på ny smell
Trenger grundigere utredninger
Oljedirektoratet leverte i fjor en rapport om kostnadsutviklingen for prosjekter på sokkelen. På bakgrunn av denne rapporten, har direktoratet kommet frem til at man skal styrke oppfølgingen av prosjektene.
– Vi konkluderte med fire punkter som er sentrale for at prosjekter skal leveres med riktig kvalitet, til rett tid og kostnad. Som en konsekvens av rapporten er Oljedirektoratet i ferd med å styrke oppfølgingen av prosjektene før de store investeringene tas, sier sjefingeniør Wang.
– Vi vil i sterkere grad etterspørre prosjektgjennomføringsplaner og grundige utredninger i forkant av anbudsprosessen, sier han.
Les også:
Nå skulle Goliat vært ferdig. Men i Sør-Korea holder de fortsatt på å male skroget