Opposisjonen på Stortinget har i dag varslet en pressekonferanse klokka 11 i dag.
Samtlige opposisjonspartier har blitt enige om veien videre for Utsirahøyden. Dette får Teknisk Ukeblad bekrefter av komiteens første nestleder Terje Aasland (Ap).
Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer vil løsningen være «en slags områdeløsning», uten at vi kjenner til detaljene i det som kommer frem.
– Det nest beste
Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne sier han vil være forsiktig med å si noe før pressekonferansen.
Samtidig sier han at det man nå har samlet seg om, er det nest beste alternativet.
– Det vi burde diskutert, var ikke å åpne Utsirahøyden i det hele tatt. Men det vi nå står samlet om, vil jeg si er den nest beste løsningen, sier Hansson.
Les også: Klima- og miljødepartementet har ikke sett Utsira-tallene
Oljedirektøren: Helt ny situasjon
I går spurte Teknisk Ukeblad oljedirektør Bente Nyland om hva hun mener om den politiske situasjonen som har oppstått, der et prosjekt som allerede er i gang med designløsninger, kan bli endret på av Stortinget.
Hun var klar på at det i så fall vil være en helt ny politisk situasjon.
– Det er helt klart en ny situasjon at Stortinget går inn på et så tidlig tidspunkt og styrer. Om de sier nei til en PUD, så har ikke det skjedd før. Det spesielle er at det foreligger ikke et offisielt dokument – PUD-en er jo det offisielle dokumentet. Men nå går plutselig Stortinget inn og gir ministeren beskjed om hva han må kreve, sier Nyland.
Les også: Miljødirektoratet vil elektrifisere Utsirahøyden i ett jafs
– Fordi det er et prestisjeprosjekt?
Hun mener dette vil bli opplevd som en inngripen i rammevilkårene på sokkelen.
– Generelt vil det at man går inn og overprøver de systemene som allerede er lagt, som skal være kvalitetssikringen og saksforberedelsene før det går til Stortinget, bli opplevd som en inngripen i rammevilkårene. Spørsmålet er om det kun er dette prosjektet, om det skjer på flere prosjekter, eller fordi dette er et prestisjeprosjekt, sier hun.
– Det sies fra politisk hold at man må vite så mye som mulig før man kan si ja eller nei til et så stort prosjekt. Er det et poeng?
– Det er ingen prosjekter som har en fasit med to streker under svaret. Dette er et kjempeprosjekt som skal stå lenge. Det som er dagens situasjon er ikke sikkert at er situasjonen om ti år, eller 25 år eller 50 år. Derfor er det jo mye mer fornuftig å ta dette stegvis, enn alt på en gang, sier hun.
Hun understreker for øvrig at det ligger politiske målsettinger til grunn for kraft fra land. Og hun er klar på at dersom det ikke lar seg gjøre på Utsirahøyden, så lar det seg ikke gjøre andre steder.
– Får man det ikke til her, så vil det stilles spørsmålstegn ved hele konseptet kraft fra land som et virkemiddel. Vi bør få det til, sier hun.
Les også:
Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall
Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2