OLJE OG GASS

Oljedirektøren vil pushe oljeselskapene til å utvinne de vanskelige fatene

Oljedirektør Bente Nyland sier at Oljedirektoratet må passe på at oljeselskapene også utvinner de vanskelige, og mindre lønnsomme fatene på norsk sokkel.
Oljedirektør Bente Nyland sier at Oljedirektoratet må passe på at oljeselskapene også utvinner de vanskelige, og mindre lønnsomme fatene på norsk sokkel. Bilde: Ole K. Helgesen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
21. mars 2014 - 10:47

Både oljedirektør Bente Nyland og olje- og energiminister Tord Lien uttrykte i går at de må passe på at oljeselskapene ikke bare plukker de mest lavthengende fruktene på sokkelen.

– Selv Oljedirektoratet ser at det finnes ulønnsomme ressurser, og at det én gang er slutt. Men så lenge vi ser at det er en samfunnsøkonomisk verdi, så pusher vi selskapene, sier oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad.

– Oppnår ikke sine egne planer

Hun har vært på bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass sin årskonferanse der olje- og energiminister Tord Lien advarte oljeselskapene mot bare å skumme fløten – og å la de vanskeligste fatene ligge.

– Jeg mener at vi har en god grunn til å følge ekstra nøye med på dette, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

Dette er oljedirektør Bente Nyland svært enig i.

– Vi prøver å passe ekstra godt på å utfordre selskapene så de kommer opp med planer slik at de ikke bare tar den lette oljen, men også tar hele oppsiden av feltet. Dette er vi veldig tydelige på i forbindelse med utbygginger, sier hun.

Nyland peker på at det hender varsellampene begynner å lyse i OD, og at de da innkaller selskapene på egne møter når «det skjer noen rare ting».

– Da kan vi for eksempel spørre: Dere oppnår jo ikke deres egne planer. Hva gjør dere med det, sier Nyland.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Olje- og energiminister Tord Lien sa at han har grunn til å følge med på selskapenes utnyttelse av ressurser på eksisterende felt.
Olje- og energiminister Tord Lien sa at han har grunn til å følge med på selskapenes utnyttelse av ressurser på eksisterende felt.

Verken pisk eller gulrot

Hun sier at det tidvis er vanskelig å få selskapene til å ville utvinne de vanskelige fatene.

– Den ene grunnen til det er at det kan være uklart hva som er insentivstrukturen for å få dette til. Du har verken pisk eller gulrot. Man er nødt til å synliggjøre at det er lønnsomhet i dette, sier hun.

Oljedirektøren er også svært klar på at tallmaterialet som kommer fra oljeselskapene er noe de går nøye etter i sømmene, for å sikre at de samfunnsøkonomiske interessene er ivaretatt så godt som mulig.

Hun er også åpen på at de kryssende interessene i samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi, må passes på.

– Det er dette vi må utfordre. Man kan jo regne frem det tallet man vil ha. Gi meg et tall, så skal jeg finne det for deg, sier Nyland.

– For vår del må vi kunne kontrollere hva som ligger til grunn for den bedriftsøkonomiske delen, spesielt hvis det er et stort avvik fra det samfunnsøkonomiske. Vi er veldig opptatt av å finne ut av hva som gjør at det kan bli så stor forskjell på dette, sier Nyland, og understreker at det er mange ting som gjør dette, både oljepris og kostnadsnivå på sokkelen.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel

I 1986 ble oljeprisen halvert etter «supplysjokk». Nå skjer det igjen

Slik vil Rederiforbundet rekruttere 3000 nye riggansatte  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.