OLJE OG GASS

Oljefelt heter ikke Harry Potter

Kjetil Malkenes Hovland
5. apr. 2011 - 15:33

Norske oljefelt henter ikke sine navn fra Hollywood, men har rotekte norske navn som «Valhall» eller «Sleipner». Mange av navnene er hentet fra en liste.

– Det er ei gammel liste som ble til på 80-tallet, som la en slags retning for det de ønsket på den tiden. Den burde vært fornyet og utvidet, sier seniorrådgiver Marit Hovdenak i Språkrådet til Teknisk Ukeblad.

I dag signaliserte olje- og energiminister Ola Borten Moe at den kommende oljemeldingen også vil ta for seg språklige endringer. Han ønsker å gi felt navn etter store nordmenn, og bruker «Sverdrup» som eksempel. Navnet kommer fra Venstres statsminister Johan Sverdrup, som bidro til det store spranget med å innføre parlamentarismen i Norge.

Les også: Endrer navnepolitikken for sokkelen

Hva med «Mikkel»?

Mange av navnene på den opprinnelige listen er tatt, men det er fortsatt noen ledige navn, ifølge Språkrådet.

– Jotun er vel ikke brukt. «Bamse» og «Rise» er vel heller ikke brukt. Andre navn er «Heks», «Mikkel», «Valemon» og «Varg», sier Hovdenak, som legger til at listen ikke er blitt oppdatert med hvilke navn som er brukt.

– Hvilke navn er det som kan brukes ifølge denne lista og vanlig praksis?

– Det er en god del fra historien og mytologien. Språkrådet synes den norske navnepolitikken har vært bra, med uttrykk fra norsk språk og kultur, sier Hovdenak.

Kun forhåndsgodkjente navn

Det er altså ikke bare å gi olje- og gassfelt de navn man vil. Selskapene kunne likevel ha kommet til Språkrådet med kreative navnesøknader, men det har knapt skjedd. Harry Potter-navn som Ola Borten Moe nå advarer mot har aldri vært aktuelle. Språkrådets liste over forhåndsgodkjente navn var noe oljeselskapene kunne ty til for å unngå krevende navnedebatter.

Prospekter og funn kan fortsatt hete nøyaktig det oljeselskapene ønsker, som for eksempel funnene Ronaldo og Jordbær. Men når man begynner å bore for alvor så skal navnet være godkjent. Det som er lov er navn fra eventyrverden, hvor blant annet «Soria Moria» og «Rise» fortsatt skal være ledige.

I kategorien «sjøfugler» er det også ledige navn, siden Skarv er ett av de få som er i bruk. Den norrøne mytologien har også ledige navn. «Stjerne» er ledig i kategorien «Andre», mens «Flaks» har vært tilrådet som navn på et felt.

– Ikke vårt første ønske

Språkrådet er ikke alltid enige i navnevalgene, sier Hovdenak.

– Noen navn har ikke vært vårt første ønske. Noen hadde blant annet innvendinger mot å bruke Heidrun, som er et fornavn som er i bruk i dag. Også Gudrun er i bruk.

– Hva med for eksempel Gro-feltet som det har vært snakk om, ville «Gro» blitt godkjent som navn på oljefelt etter dagens liste?

– Tradisjonelt har man unngått navn på nålevende personer, hvis det er Gro Harlem Brundtland man har tenkt på her. Ideen med listen var at oljeselskapene skulle kunne velge forhåndsgodkjente navn for å slippe forsinkelser.

– Men listen er ikke bindende?

– Det er Oljedirektoratet som gir klarsignal, sier Hovdenak.

Statsråden må godkjenne

Oljedirektoratet og Ola Borten Moes eget departement gir endelig godkjenning for navnevalget på et oljefelt. Det er ett krav som innebærer at man ikke ønsker navn med bokstavene æ, ø og å, og det er at navnet skal være relativt lett å uttale.

«Navnet må tilfredsstille sikkerhetsmessige/beredskapsmessige krav med hensyn til uttale,» heter det i Forskrift for ressursforvaltning i petroleumsvirksomheten.

Flere navn er avslått av Oljedirektoratet. Goliat passerte så vidt, men både Drake og Draken fikk avslag. Gyda ble også godkjent, mot Språkrådets ønske. Kristin ble også godkjent, mens Hermod fikk avslag. Oseberg Syd måtte kalles Oseberg Sør for å bli godkjent.

Ringhorn er frarådet som navn av Språkrådet. Tranen ble ikke godkjent, mens Tommeliten ble godkjent, ifølge Språkrådets liste over rettskrivingsvedtak.

Dette er listen

Her er Språkrådets gamle liste, kalt «Liste over førehandsgodkjende namn på petroleumsfelt»:

Frå eventyrverda

Bamse, Heks, Jotun, Mikkel, Rise, Soria Moria, Valemon, Varg

Sjøfuglar

Alke, Havsule, Hegre, Lomvi, Skarv, Svartbak, Teiste, Terne

Norrøn mytologi

Alvheim, Grane, Trymheim, Breidablikk, Hyme, Utgard, Folkvang, Iving, Vanaheim, Gimle, Njord, Vide, Glitne, Trudvang

Andre

Bruse, Nordhav, Falk, Nordlys, Flaks, Ramn, Fram, Rollaug, Hauk, Stjerne, Heidrun

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.