OLJE OG GASS

- Oljeindustrien har nådd toppen

Det sier Gro Brækken i Norsk olje og gass.

På toppen: - Jeg tror oljeindustrien har nådd en topp nå, men vi er fortsatt avhengig av forutsigbare rammebetingelser, sier direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass.
På toppen: - Jeg tror oljeindustrien har nådd en topp nå, men vi er fortsatt avhengig av forutsigbare rammebetingelser, sier direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass. Bilde: Tormod Haugstad
5. mai 2013 - 19:03

HOUSTON: Brækken oppholder seg i Houston sammen med store deler av ledelsen i norsk oljeindustri. Som direktør i Norsk olje og gass ble hun vekket av meldinger fra Norge om at regjeringen varsler innstramming i norsk oljeøkonomi.

- Jeg vil ikke dramatisere dette, men det er et brudd med den politikken vi har hatt. Vår bekymring ligger i hvordan dette nå vil påvirke myndighetenes ønske om økt utvinningsgrad og utbygging av nye felter. Dette er krevende og kostbare prosjekter og industrien er helt avhengig av forutsigbare rammebetingelser.

- Var dere varslet om dette på forhånd?

- Nei, dette kom helt overraskende på oss. Og da jeg ble vekket i morges amerikansk tid gikk den første telefonen til NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Les også: Stoltenberg ville ramme oljenæringen hardere

40 år med OTC

Brækken skal mandag morgen delta under åpningen av Offshore Technology Conference (OTC) sammen med det norske kronprinsparet. En rekordstor norsk delegasjon er på plass i Houston for å markere 40 års-jubileet for den norske paviljongen under OTC.

Brækken er heller ikke bekymret for at norsk økonomi er blitt for avhengig av norsk oljeindustri.

- Det er bra for norsk økonomi at vi har en bransje som holder oppe sysselsettingen og gir god økonomi. Store deler av fastlandsindustrien er avhengig av å jobbe tett med oljeindustrien. Derfor er det ikke slik at vi har to konkurrerende økonomier. Både industrien offshore og på fastlandet er tett knyttet sammen når det gjelder teknologiutvikling.

Brækken mener regjeringens tiltak for å styrke fastlandsindustrien er positive og vil bidra til å styrke alle de bedriftene som i dag leverer produkter til norsk olje- og gassproduksjon.

- Vi er heldige i Norge som har olje- og gassindustri som fundament. Vi er privilegerte i forhold til mange andre land.

Hun er derimot svært bekymret over kostnadsnivået og at en stadig større del av store utbyggingsprosjekter på norsk sokkel skal skje i utlandet.

- Dette er også bakgrunnen for at det nå er satt ned et utvalg i regi av Konkraft, samarbeidsorganet mellom norske myndigheter og oljeindustrien.

- Vi må se på nærmere på økonomien ved norske verft og vurdere tiltak som styrker vår konkurranseevne i forhold til utenlandske konkurrenter.

Les også:  – Aktivitetsnivået er så høyt at vi lurer på om vi har nok kompetente folk til å gjøre jobben ordentlig

Historisk topp

Direktør Jan Soppeland i Greater Stavanger har med seg en delegasjon på 270 representanter fra 130 bedrifter i Rogalandsregionen. Delegasjonen er rekordstor og Soppeland tror dette er uttrykk for en historisk topp i norsk oljeindustri.

Gro Brækken er enig med Soppeland:

- Jeg tror vi har nådd en topp nå og den kommer ikke til å vare. Den store aktiviteten har sammenheng med at en rekke prosjekter er blitt modne nå og skal iverksettes samtidig. I tillegg har nye og store funn av olje og gass utløst nye utbyggingsplaner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Mandag morgen skal kronprinsparet delta under 40 års-jubileet for den norske paviljongen. De vil også markere åpningen av FMC Technologies som skal avsløre sitt helt nye design i regi av Snøhetta.

Tre norske bedrifter får i år teknologipriser. Det har aldri skjedd før. Statoil får pris for sin hot tap-teknologi som gjør det mulig å kople nye grenrør på eksisterende olje- og gasstrømmingsrør uten stans i produksjonen.

Les også: Økt risiko for store ulykker offshore

Prises for femte gang

Det mest fantastiske er likevel Reelwell som for femte år på rad «OTC Spotlight Reward» for sin unike boreteknologi.

Da Reelwell søkte Forskningsrådet om støtte gjennom PETROMAKS-programmet i 2004, besto virksomheten av én person. Selskapet har siden den gang hatt stor vekst og suksess med ulike produkter. Årets pris får de for sitt RDM- Riserless System, en løsning som tillater dypvannsboring uten stigerør.

- Dette er umåtelig imponerende. Reelwell står for en unik prestasjon siden de konkurrerer med megastore selskaper, sier mulighetsutvikler for energi og infrastruktur i Greater Stavanger, Birger Haraldseid.

Den tredje norske bedriften som får teknologipris, er West Group som har utviklet en teknologi for kontinuerlig boring. Deres nyskapende teknologi er utviklet med støtte fra bl.a. Conoco Phillips og Statoil og støtte fra Norges forskningsråd gjennom programmet Demo 2000.

- Vi skal nå bygge pilotrigg i Stavanger for 200 millioner kroner. Oljeindustrien er såpass konservativ at den må se hvordan dette fungerer før den går over til en helt ny teknologi, forteller gründeren Odd B. Skjærseth i West Group.

Teknologien er en revolusjonerende metode som gjør at man kan bore, og trekke opp borestrengen kontinuerlig, uten å stoppe.

Metoden kan vise seg å gi tidsbesparelser i størrelsesorden 40 til 45 % fra det tidspunktet ett borefartøy ankommer bestemmelsesstedet til det forlater lokasjonen.

Dette betyr en tilsvarende reduksjon i energibehovet sammenlignet med konvensjonell boreteknologi.

Leder an: Direktør Jan Soppeland og ordfører Christine Sagen Helgø leder Stavangers rekordstore delegasjon til OTC i Houston.
Dette betyr en tilsvarende reduksjon i energibehovet sammenlignet med konvensjonell boreteknologi.Leder an: Direktør Jan Soppeland og ordfører Christine Sagen Helgø leder Stavangers rekordstore delegasjon til OTC i Houston. Tormod Haugstad

Les også:

Statoil har brukt 6 millioner på denne standen

–  Det går faktisk an å produsere utstyr i Norge

– Vi trenger mer ekstrem teknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.