EU-kommisjonens forslag til nytt sikkerhetsregelverk for olje- og gassindustrien i Europa har vekket bekymring hos både arbeidstakere og arbeidsgivere på norsk sokkel.
De mener at EUs nye regelverk vil kunne føre til svekket sikkerhet på norsk sokkel.
I dag er de i Brussel for å presentere sine bekymringer for EU-kommisjonen i et felles brev. De vil be kommisjonen om å trekke forslaget til nytt regelverk.
Les også: Oljeindustrien får klimakvoter gratis
Svekker sikkerheten
– Vi ser flere utfordringer med at EU-kommisjonen ønsker å innføre samme sikkerhetsregime for all olje- og gassvirksomhet i Europa. I tillegg til at forslagsteksten inneholder elementer som vil kunne bidra til å svekke sikkerhetsregimet på norsk sokkel, ser EU helt bort i fra den positive effekten samarbeidet mellom myndigheter, fagforbund og arbeidsgivere har på sikkerhetsarbeidet, sier direktør for næringspolitikk i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Alfred Nordgård.
Det er OLF, LO, Safe, Industri Energi, Fellesforbundet, De samarbeidende organisasjoner, Lederne, Norsk Industri og Norges Rederiforbund som har gått sammen mot kommisjonens forslag.
Behov for kompetanse
I sitt brev, eller bekymringsmelding som de selv kaller det, skriver partene at lovforslaget vil kunne redusere sikkerhetsnivået i land som Norge, med et velutviklet lokalt sikkerhetsregime.
De understreker også behovet for kompetente sikkerhetsmyndigheter lokalt, viktigheten av trepartssamarbeidet og faren for uklare ansvarsforhold.
EU-kommisjonens forslag hevder at det nye regelverket vil kunne redusere risikoen med olje- og gassvirksomhet offshore med 50 prosent.
– Trist lesning
Bellona-leder Fredric Hauge er også på plass i Brussel, og har lest bekymringsbrevet fra partene. Hauge er ikke imponert over hva de har å melde.
– Brevet fra aktørene er trist lesning. Dette er å skyte seg selv i foten, og det er det dummeste forsøket jeg har sett på å forsøke å påvirke kommisjonen. Jeg reagerer både på ordlyden og innholdet i brevet, sier Hauge.
Ikke bedre sikkerhet
Han mener Iris-rapporten som kom ut i lys av Gullfaks C-hendelsen slakter det norske trepartssamarbeidet og sikkerhetsregimet.
– Iris-rapporten viser at nestenulykker ikke varsles godt nok, og at varslere ikke blir tatt alvorlig. Tispresset og kostnadsfokuset fører ikke til bedre sikkerhet på norsk sokkel, og det er nettopp dette det nye EU-regelverket skal ta hånd om, sier Hauge.
Les også: