Olje- og gassvirksomheten i Norge skal nordover. Det er ett av de overordnede målene i den nye petroleumsmeldingen som olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) legger fram fredag.
– En av de overordnede beskjedene er at vi nå skal nordover, sier Borten Moe til NRK.
Les også: Økt utvinning i oljemeldingen
Arbeidsplasser
I meldingen har regjeringen som mål at aktiviteten i havområdene i nord også skal gi arbeidsplasser på land, men det vil likevel ikke være et krav overfor oljeselskapene.
– Nei, men det betyr at vi vil ha en klar forventning og forhåpning om at aktiviteten nå trekker nordover, sier olje- og energiministeren.
Styrker Harstad-kontor
Borten Moe sier også til NRK at Oljedirektoratets kontor i Harstad skal styrkes med flere nye stillinger gjennom den nye petroleumsmeldingen. Kontoret har i dag 12 ansatte.
– Vi vil signalisere svært tydelig at oljedirektoratets oljekontor i Harstad skal styrkes, og at styrkinga skal skje i tråd og i takt med at utviklinga nordover går framover, sier ministeren til NRK.
Les også: Ingen Barents-aktivitet før 2013
Økt utvinning
Et hovedmoment i meldingen er å få opp utvinningsgraden på norsk sokkel. Det er Fremtiden i våre hender lite begeistret for. Organisasjonen har beregnet hvor mye olje- og gassressurser som finnes igjen på norsk kontinentalsokkel.
Dersom reservene, anslått til 7.314 millioner standardkubikkmeter, blir hentet opp og brent av, vil det gi utslipp på 18 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer Norges klimagassutslipp gjennom 331 år.
Les også: – Vi må sette klimamålene ut i livet
– En klimabombe
I rapporten skriver miljøorganisasjonen at «det ligger en klimabombe under havoverflaten». Norges klimagassutslipp i 2010 var på 53,7 millioner tonn.
– Ved å stimulere til økt utvinning, stikker Ola Borten Moe og regjeringen hodet i sanden. På denne måten vil verden aldri klare å nå togradersmålet, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til Stavanger Aftenblad.
Det er sju år siden siste petroleumsmelding ble lagt fram. Den er blitt utsatt flere ganger – hovedsakelig på grunn av intern uenighet i regjeringen.
Les også: Petroleumsmeldingen blir forsinket