Ifølge OLF-lederen ser vi resultatet av tidligere utsatte politiske beslutninger. Hun bruker ordet advent for å beskrive situasjonen for næringen.
– Advent er ventetid. Og det er dette som preger situasjonen for næringen. Vi har ventet i syv år på en ny oljemelding, og vi har ventet siden midten av nittitallet på nye letearealer. Viktige beslutninger tar for lang tid, sier Brækken til Teknisk Ukeblad.
Økt oljeutvinning
Hun var blant foredragsholderne på Oljedirektoratets seminar for økt oljeutvinning torsdag. Brækken ønsker at myndighetene skal vurdere å gi incentiver for å øke utvinningsgraden på sokkelen.
–Skatteincentivene på leteboring har gitt myndighetene det de ønsket seg. Det er mulig at det blant annet er nødvendig med lignende tiltak for å få fart på prosjekter for økt oljeutvinning.
Direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, bruker mye energi på å få oljeselskapene til å presse ut mer olje fra feltene. Hun vil ikke avvise at skatteendringer kan bli et virkemiddel for å få det til.
– Dette er en av de tingene vi vil vurdere. Men det er for tidlig å si noe om det nå. Finansdepartementet vil nok også ha sine meninger om dette.
Faller raskere enn ventet
Nyland sier at oljeproduksjonen på norsk sokkel faller raskere enn antatt hvis det ikke gjøres grep.
– For fem år siden satte Oljedirektoratet et mål om å få en reservetilvekst på 800 millioner standard kubikkmeter olje innen 2015. Halvveis ute i perioden kan vi konstatere at reserveveksten er langt lavere enn vi hadde håpet.
I 2005 antok Oljedirektoratet at 75 prosent av veksten ville måtte komme fra eksisterende felt. Fasiten så langt er at bare 56 prosent av veksten kommer fra feltene, mens resten kommer fra funn som er godkjent for utbygging.
Få nye tiltak
Mesteparten av veksten skyldes, ifølge OD, oppskriving av reserver på grunn av ny kunnskap. Bare en liten del skyldes nye tiltak.
– Det er for lang vei fra beslutninger til tiltak. På 40 prosent av prosjektene skjer det ingen ting. Den vanligste enkeltbeslutningen er dessverre å utsette beslutningene, sier Nyland.