OLJE OG GASS

Oljeministeren mener Frederic Hauge gjør seg til talsmann for europeisk kullindustri

– Jeg er møkk lei, sier Hauge.

Olje- og energiminister Tord Lien ble kalt klimabanditt av Frederic Hauge i Bellona. Nå sier Lien at Hauge taler kullindustriens sak.
Olje- og energiminister Tord Lien ble kalt klimabanditt av Frederic Hauge i Bellona. Nå sier Lien at Hauge taler kullindustriens sak. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
19. mai 2016 - 11:42

Denne uken kunngjorde olje- og energiminister Tord Lien hvilke oljeselskaper som får tilgang på nye områder i Barentshavet.

Tildelingene har skapt harme i miljøbevegelsen, da de mener at mer areal i nordområdene gjøres tilgjengelig, deriblant gjennom lisenser som enkelte mener befinner seg bak den omdiskuterte iskanten.

Blant annet uttalte Frederic Hauge i Bellona at det hele var som å spille poker med klimabanditter.

Tord Lien slår nå tilbake mot kritikken og mener at Hauge selv gjør seg til talsmann for industrier med større utslipp enn Norges olje- gassindustri.

– Hauge taler for kullindustrien

– Grunnet en stram klimapolitikk mot norsk olje- og gassektor er industrien vår meget klar for et strammere klimaregime. Man har levd under klimakvoteplikt, samt CO2-avgift, sistnevnte siden 1991. Denne industrien er derfor forberedt på strammere klimakvoter og lavere utslipp av CO2 per produserte enhet enn noe annet sted i verden, sier Lien til Teknisk Ukeblad.

Han fortsetter resonnementet sitt med at europeisk kull er nødt til å bli erstattet av gass.

– Dette kommer vi ikke bort fra i den virkelige verden: Å erstatte kull med gass er noe av det mest kostnadseffektive vi kan gjøre for å redusere klimagasser i det europeiske energisystemet. Det er et faktisk forhold det ikke går an å være uenig i.

Statsråden gir også miljøbevegelsen generelt og Bellona spesielt det glatte lag:

– Alternativet med å legge ned – for det er ikke noen tvil om at miljøbevegelsen vil legge ned norsk olje- og gassproduksjon så fort som mulig – det vil frigjøre betydelige klimakvoter som kan gjøre det billigere med utslipp fra europeisk kullkraft.

– Det Frederic Hauge i realiteten gjør seg til talsmann for er bedre rammevilkår for europeiske kullkraftverk. Det må han gjerne gjøre, men jeg kaller ham ikke klimabanditt av den grunn. Den type retorikk overlater jeg til Hauge, sier Tord Lien.

– Betydelig støtte i folket

Lien mener det var en viktig dag for norsk og spesielt nordnorsk industri at det ble tildelt nye leteareal i Barentshavet. Han var selv i Hammerfest i anledning tildelingene.

– Ordføreren i Hammerfest har stått i det lenge, og hatt det tungt med kraftig nedgang i fiskerivirksomheten. Jeg var også sammen med ordføreren i Kirkenes, som også har opplevd lignende. Nå ser han at regjeringen leverer betydelige arealer rett utenfor stuedøra hans. Han ser hva som har skjedd i Hammerfest, og ser hva dette kan bety for Kirkenes, sier Lien.

Olje- og energiministeren sier at kritikken preller av ham, særlig fordi han mener at det er bred støtte både i Stortinget og blant befolkningen.

– Jeg er glad for at vi har en betydelig støtte i det norske folk for at det bør legges til rette for å opprettholde Norges posisjon som olje- og gassprodusent og energieksportør, samt å opprettholde hundretusenvis av arbeidsplasser på norsk sokkel og kontantstrøm inn i statskassa. Det er også bred støtte for dette i Stortinget, og det er dette vi nå leverer på, sier Lien.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Hauge: Møkk lei

Bellona-leder Frederic Hauge sier til Teknisk Ukeblad at han ikke har noe stort behov for å diskutere med Tord Lien, rett og slett fordi de er fundamentalt uenige.

Frederic Hauge sier han er fundamentalt uenig med olje- og energiminister Tord Lien. <i>Foto: ESPEN LEIRSET</i>
Frederic Hauge sier han er fundamentalt uenig med olje- og energiminister Tord Lien. Foto: ESPEN LEIRSET

– Det får være måte på. Jeg er møkk lei av Norsk olje og gass og olje- og energiministeren som mener at norsk gass skal erstatte kull. Vi er fundamentalt uenige i det. Jeg støtter meg foreløpig på at det står 23 gasskraftverk brakk i Europa, sier Hauge.

Han sier at gass i stor grad går til oppvarming i dag, men at man etter 2030 ikke skal bruke gass til dette formålet.

– Oppvarming skal vi i fremtiden, etter 2030, ikke ta fra gass. Jeg har ikke noe imot å fylle inn gass i infrastrukturen vi har nå. Men se på Polarled: Det blir et underskuddsprosjekt som ikke kommer til å kunne konkurrere med LNG fra amerikansk skifergass.

– EU vil ha gass frem til 2030. Etter det vet vi ikke hva som skjer. De infrastrukturbeslutningene som skal til for å ta gass fra Barentshavet er svært store og skal også konkurrere også med skifergass og annen billig gass, sier Hauge.

– Har ikke vært is der på 17 år

I tillegg til det generelle klimabråket etter tildelingene i 23. konsesjonsrunde mener flere at enkelte av lisenstildelingen bryter med samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene Krf og Venstre, på punktet om oljevirksomhet i iskanten.

Verken Krf eller Venstre har besvart våre henvendelser, men E24 skrev i går at Venstres Ola Elvestuen mente Liens tildelinger var «forbannet idioti».

Tord Lien sier til Teknisk Ukeblad at det ikke har vært is i de aktuelle områdene på lang tid.

– Enkelte sier at det tildelte området nå er i strid med samarbeidsavtalen med Venstre og Krf. Hva sier du til det?

– Jeg sier at regjeringen i fjor vår la frem en melding, der det klart fremkommer regjeringens syn på dette spørsmålet. Det har ikke vært noe havis i disse områdene de siste 17 årene eller deromkring.

– Hva med Krf og Venstres holdninger til dette?

– Det er en kjensgjerning at Venstre og Krf har et annerledes syn på dette. Du stilte meg spørsmål om iskanten. Det la regjeringen frem sitt syn på til Stortinget i fjor vår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.