Fremtiden avgjøres nå! står det på skjermene, og det blir tenkt høyt om den fremtiden under lysekronene på Oslo Plaza.
Her har Oljeindustriens Landsforening samlet sine folk til konferanse for å tenke høyt om petroleumsbransjen frem mot 2040.
– Oljeinntektene gjør at vi lever over evne og at vi ikke planlegger for fremtiden. For eksempel bruker vi mindre på forskning enn våre naboland, sier OLF-sjef Gro Brækken.
Framtidsforskeren
Den danske framtidsforskeren Johan Peter Paludan la frem en rapport med fire ulike scenarier for norsk petroleumsbransje til 2040.
– De siste ti årene har oljen fungert som opium for nasjonaløkonomien, sa Paludan og langet blant annet ut mot en rådyr norsk distriktspolitikk som «koster det hvite ut av øynene».
Det beste scenariet for Norge er om internasjonale forhold fortsetter som i dag, eller om det blir inngått en ambisiøs klimaavtale, mener han. Da vil petroleumsprisene holde seg høye.
– Ad helvede til
Paradoksalt nok vil det gå dårlig for norsk økonomi hvis det går bra for resten av verden. Skulle det skje en global omveltning i klimavennlig og fornybar retning, eller om det av ulike grunner blir mye billig energi tilgjengelig, vil det skape krise i norsk økonomi, ifølge forskeren.
– Da kan norske utkantregioner havne i «deep shit», sier Paludan.
Han mener en rask omstilling fra petroleumsproduksjon til andre bransjer vil være vanskelig for Norge.
– Manglende innovasjon gjør at det ikke finnes noen arvtager til oljeindustrien, sier Paludan. – Det finnes et liv etter olje- og gassindustrien. Dere burde kanskje lete etter det snart.
– Må gjøre valg
Hun mener at politikerne må tørre å gjøre noen valg for oljeindustrien.
– Det er langt fra handling til resultater. Det tar nesten fire regjeringsperioder å utvikle et felt frem til produksjon, sier Brækken, og legger til:
– Trafikklysene står på gult for norsk petroleumsnæring.
OLF-sjefen peker på at russerne vil øke kullproduksjonen sin for å dekke eget forbruk, mens de eksporterer gassen sin. Dette vil føre til større utslipp. Da er det bedre med norsk gass til Europa, understreker Brækken.
– Vi er en litt handlingslammet energinasjon i en handlekraftig verden, sier hun.
– Fortsatt offensiv
– Vi har fortsatt et offensivt leteprogram, sier Statoil-sjef Helge Lund.
Han lover fortsatt olje- og gassproduksjon på dagens nivå fram til 2020, som ledelsen lovet da Statoil og Hydro ble fusjonert.
– Vi har identifisert det ressurspotensialet, og vi agerer på det, sier Lund.
Årsverk går tapt
Men som Teknisk Ukeblad skrev torsdag vil investeringene falle etter 2020, og det kan føre til at 40.000 årsverk går tapt.
Les saken: Lofoten-olje hindrer ikke investeringsras:<br/> 4 av 10 kan miste jobben
– Jeg er fortsatt optimist på vegne av norsk sokkel, sier Lund.
– Leverandørene spiller en nøkkelrolle for å få til de tingene vi må få til. Kraften i det vi skal gjøre framover må bli større.
Statoil-sjefen peker også på positiv teknologiutvikling som har økt hastigheten på brønnboringen.
– Målet er å halvere tiden det tar fra vi borer en brønn til vi er i produksjon, sier Lund.