Steinalderen sluttet ikke av mangel på stein, sa sheik Yamani, Saudi-Arabias legendariske oljeminister.
Oljealderen slutter heller ikke av mangel på olje, men trolig fordi det blir for dyrt å hente den opp fra bakken.
En ny rapport sier at vi kan oppleve en «peak oil», toppnivået for verdens oljeproduksjon, om bare 10 år. I så fall nærmer vi oss begynnelsen på slutten for oljealderen fortere enn mange hadde trodd.
Peak oil-risk i 2020
– Trolig ser vi en oljetopp før 2030. Det er også betydelig risiko for at vi ser oljetoppen før 2020, sier Jamie Fraser Speirs til Teknisk Ukeblad.
Han er en av forskerne bak rapporten «Global Oil Depletion» fra UK Energy Research Centre (UKERC), som er midtpunktet i de britiske forskningsrådenes energiprogram.
Dette er første gang akademikere ser helhetlig på hva som er mulig å finne og utvinne av konvensjonelle oljeressurser de neste tiårene, hevder han.
UKERC har studert over 500 ulike studier, industridatabaser og spådommer over framtidig oljeproduksjon.
– Vi ser det som svært optimistisk å tro at oljetoppen nås først etter 2030. Det er ganske usannsynlig, sier Speirs.
Dyrere og mer utilgjengelig
Oljen blir vanskeligere å finne, utvinne og produsere, ifølge rapporten. De største nye funnene som gjøres nå, som i Mexico-gulfen, vil bare forlenge oljealderen med noen uker.
Selv om det er mye olje igjen i bakken, er det lite sannsynlig at vi får den opp raskt nok.
Produksjonen fra eksisterende oljefelter faller nemlig kraftig. Den totale globale oljeproduksjonen faller i snitt med 4 prosent i året. De modne feltene faller med hele 6,5 prosent i året, ifølge Det internasjonale energibyrået IEA.
Må finne enorme mengder
Med dette tempoet vil produksjonen av konvensjonell olje bli halvert innen 2020.
Det fastslo IEA i sin World Energy Outlook (WEO) 2008. WEO 2009, som kom i forrige uke, sier at produksjonen fra eksisterende felter faller med to tredjedeler til 2030.
Det må gjøres enorme funn for å kompensere for fallet. Ifølge WEO 2008 må det investeres 1,2 milliarder amerikanske dollar hver dag de neste 22 årene for å opprettholde produksjonen av konvensjonell olje.
Hvert tredje år må det finnes olje tilsvarende ett nytt Saudi-Arabia.
– Sov bak rattet
IEA har sovet bak rattet, hevder organisasjonen Global Witness i rapporten «Heads In The Sand».
Der spår de «peak oil» innen 2015. Deretter blir det skjerpet kamp om ressursene, tror de.
Global Witness mener IEA nå har våknet og innsett at oljeproduksjonen blir mindre enn etterspørselen, men hevder at verdens regjeringer ønsker å sove videre. Dette synet bekreftes delvis av UKERC.
Les også: – Oljetallene er overdrevet
– Bør forberede seg
– Vi ønsker å forberede regjeringen på peak oil. Den britiske regjeringen har ikke noe syn på om peak oil før 2030 er sannsynlig, og den er ikke alene, sier Jamie Fraser Speirs.
Heller ikke Norge har sett nærmere på følgene av «peak oil».
– Alle andre råvarer kan bli dyrere hvis oljen blir dyrere, sier oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo.
«Alt» går på olje
Ifølge «Heads In The Sand» er 95 prosent av all transport oljebasert. 99 prosent av matvarene våre er produsert ved hjelp av olje eller gass et eller annet sted i prosessen.
Kontaktlinser, klær, PC-er og de fleste andre produkter i butikken er laget av plastikk, som igjen er laget av olje.
Olje er viktig i så å si alle sektorer, fra produksjon av matvarer i jordbruket og medisiner i den farmasøytiske industrien til petrokjemiske produkter.
Helge Ryggvik frykter at oljemangel vil øke presset mot Norge for å øke utvinningstempoet.
Norge nådde toppen i 2001, siden har oljeproduksjonen vår falt med rundt en tredjedel. Økt gassproduksjon utligner ikke fallet i oljeproduksjonen.
– Mangler planer
– Vi bør forberede oss og tenke nøye gjennom dette, sier Ryggvik til Teknisk Ukeblad.
– Vi er en råvareeksportør, men det er en råvare vi har tappet relativt raskt og som vi holder på å gå tom for. Regjeringen har lovet en ny oljemelding, men det virker ikke som de har det så travelt.
Britiske UKERC er bekymret for klimaet. Forskerne frykter at knapphet på olje vil gjøre mer forurensende alternativer lønnsomme før vi rekker å utvikle fornybare alternativer.
Høyere CO2-utslipp
– Det som skjer med en uventet oljetopp er at vi kan bli drevet mot karbonintensive væsker som kull-til-olje, noe som er katastrofalt for klimaet. Og dette kan skje fort, sier Speirs.
Han mener trusselen om en kommende «peak oil» bør være en varsellampe for regjeringer som er avhengige av olje. De bør raskt begynne å satse på energieffektivisering og alternative energikilder, mener han.
– Alle regjeringer som er avhengige av olje bør fokusere på dette, hvordan de skal flytte seg til nye teknologier, sier Speirs.
– Vi må bry oss om dette mens vi fortsatt har tid til å gjøre noe.