OLJE OG GASS

– Oljepolitikken står på vent

PÅ VENT: Oljepolitikken står på vent, mener Oljeindustriens Landsforening, som i dag la fram sin konjunkturrapport. Spådommene for investeringene på sokkelen for 2011 er betydelig mer optimistiske enn i fjor. Anslagene er justert opp med hele 40 milliarder fra fjorårets spådommer.
PÅ VENT: Oljepolitikken står på vent, mener Oljeindustriens Landsforening, som i dag la fram sin konjunkturrapport. Spådommene for investeringene på sokkelen for 2011 er betydelig mer optimistiske enn i fjor. Anslagene er justert opp med hele 40 milliarder fra fjorårets spådommer. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
11. nov. 2010 - 14:39

De bommet med noen milliarder, Oljeindustriens Landsforening (OLF).

I fjor spådde de at investeringene i petroleumssektoren kom til å være på bare 110 milliarder kroner i 2011: Les saken her

– Rapporten vi legger fram i dag er mer optimistisk, sier fagsjef økonomi Bjørn Harald Martinsen i OLF.

Les også: – Oljen er Norges opium

OLFs konjunkturrapport 2010, lagt fram 11.11.10.  OLFs konjunkturrapport 2010, lagt fram 11.11.10. Lagt fram av Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i OLF (t.v. på bildene). Direktør næringspolitikk i OLF, Alfred Nordgård var også med.
GULT LYS: – Det vi sliter med er at vi lever med en oljepolitikk på vent. Vi mangler signaler om våre framtidsutsikter som næring, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i OLF (t.v.). Til høyre direktør for næringspolitikk i OLF, Alfred Nordgård. Kjetil Malkenes Hovland

150 mrd. neste år

I årets konjunkturrapport spår de derimot at investeringen neste år blir på nærmere 150 milliarder kroner: Les hele rapporten her

Bakgrunnen for den gryende optimismen er at finanskrisen ikke er like overhengende, og oljeprisene ser ut til å ta seg opp mer enn man fryktet i fjor.

– Internasjonale konjunkturer har endret seg til det bedre, sier Martinsen.

Les også: Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle

Toppnivå i 2014

Investeringene i petroleumssektoren kommer ifølge OLFs spådommer til å øke de neste årene, med 2014 som toppunkt på 157 milliarder kroner. Deretter faller investeringene, og leverandørbedriftene får mindre å gjøre. I 2015 er investeringene anslått til 145 milliarder kroner.

– Det vi sliter med er at vi lever med en oljepolitikk på vent. Vi mangler signaler om våre framtidsutsikter som næring, sier Martinsen.

De geologiske utsiktene er ikke så lovende, i alle fall ikke for oljen som har falt med 40 prosent siden 2001. Vi er i ferd med å bli en gassnasjon, understreker OLF.

– Når vi kommer midt inn i tiåret er oljeproduksjonen halvert fra toppnivået, sier Martinsen.

Les også: Oljeinntektene faller raskere enn antatt

GULT LYS: &ndash; Det vi sliter med er at vi lever med en oljepolitikk på vent. Vi mangler signaler om våre framtidsutsikter som næring, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i OLF (t.v.). Til høyre direktør for næringspolitikk i OLF, Alfred Nordgård.

Leter mye, finner lite

Det ble boret 72 letebrønner i 2009, og det ble gjort 28 funn. Men det utgjorde likevel mye mindre enn den totale petroleumsproduksjonen samme år. Slik har det vært i mange år.

– Dette er det høyeste antallet letebrønner noensinne. Vi gjorde de største funnene siden år 2000, men likevel utgjør det bare 60 prosent av det vi produserte i fjor, sier Martinsen.

Oljeindustrien krever nå konsekvensutredning for Lofoten og Barentshavet for å ha noe å drive med når investeringene på sokkelen virkelig begynner å falle.

– Bygger ut alle funn

– Per dags dato er vi i en sitasjon hvor alle prospekter det er tenkelig å utbygge er i pipeline i løpet av tiåret. Nøler politikerne, kan vi få en dramatisk utfordring, hvor nedbyggingen av næringen ikke er basert på ressurser, men politisk basert, advarer Martinsen.

Først ut i køen av nye utbygginger er Goliat, Gudrun, Valemon og Frøy.

På tegnebrettet ligger Jordbær, Dagny, Luno og Draupne, samt Statoils hurtigutbygginger som går under betegnelsen «FastTrack».

Av lovende nykommere trekker OLF fram Avaldsnes, Beta Brent, Maria, Fogelberg og Zidane.

I tillegg er det store investeringsprogrammer for en rekke store felt de neste fem årene, som Ekofisk, Troll, Snorre, Ormen Lange, Gullfaks, Statfjord og Oseberg.

Les også: Lofoten-olje hindrer ikke investeringsras:<br/> 4 av 10 kan miste jobben

GULT LYS: &ndash; Det vi sliter med er at vi lever med en oljepolitikk på vent. Vi mangler signaler om våre framtidsutsikter som næring, sier Bjørn Harald Martinsen, fagsjef økonomi i OLF (t.v.). Til høyre direktør for næringspolitikk i OLF, Alfred Nordgård.

– Landets viktigste næring

OLF understreker at bransjen er Norges viktigste, og for den saks skyld også nest viktigste, næring. De viser til at leverandørindustrien til oljesektoren har en omsetning i utlandet på 118 milliarder kroner i året, og dermed er Norges nest største næring.

De advarer igjen mot følgene dersom næringen ikke raskt får tilgang til nye letearealer, særlig i Lofoten og Barentshavet.

– Tidsperspektivet er viktig for næringen. Rask politisk behandling vil ikke hindre dette i å ta lang tid. Et felt i dette området vil kanskje kunne produsere i 2025. Det viktige er at dette kan gi oppdrag for leverandørindustrien når ordrebøkene begynner å tørke inn, sier Martinsen.

Ett krav har OLF fått innfridd siden i fjor: I forbindelse med fjorårets rapport etterlyste de en oljemelding. Regjeringen har lovet en slik melding våren 2011.

Les også: Norne: Akseptabel risiko<br/> Lofoten: Katastrofe

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.