I år som i fjor har Statoil- aksjonærene Greenpeace og WWF fremmet forslag om at Statoil skal trekke seg ut av tjæresandutvinning i Canada til selskapets generalforsamling.
Risiko
De to organisasjonene skriver i forslaget:
– Utvinning av kanadisk tjæresand er en strategisk satsing som:
a) har store negative klima-, miljø- og sosiale konsekvenser
b) ikke er forenlig med Statoils vedtatte retningslinjer for bærekraftig utvikling og miljø, og
c) skader Statoils troverdighet og omdømme, og innebærer en finansiell risiko for eierne.
Dumpet oljesand
I fjor det det også satt søkelys på Statoils oljesandutvinning, og Greenpeace og WWF aksjonerte med å dumpe åtte tonn av det som skulle forestille oljesand utenfor Statoils hovedkontor i København. Organisasjonene hadde også invitert indianerhøvdingen Francois Paulette til å delta i demonstrasjonen mot tjæresand.
På Statoils hjemmeside oppfordrer styret de øvrige aksjonærene til å stemme i mot forslaget fra aksjonæren.
Statoil fortsetter med oljesand
Nødvendige bidrag
– Med en voksende befolkning og en stadig større andel som gis tilgang til energi og bringes ut av fattigdom, antas verdens energibehov å øke med over 35 prosent frem til 2035. Det er styrets vurdering at oljesand og andre såkalte ukonvensjonelle energiressurser er nødvendige bidrag til å løse verdens energiutfordringer, skriver styret.
Samtidig påpeker styret at de er opptatt av at de miljømessige og teknologiske utfordringene ved utvinning av oljesand ivaretas på en god måte.
Statoil presenterer omstridt oljesandprosjekt
85 ganger høyere
– Statoils ambisjon er å være industriledende innen karboneffektiv produksjon på de områder selskapet driver virksomhet. Med dette utgangspunkt har Statoil etablert en teknologiplan som adresserer potensialet for utslippsreduksjoner knyttet til oljesandproduksjon, skriver styret.
På fredag presenterte Statoil en rapport om ressursbruk og utslipp knyttet til oljesandutvinningen i Canada.
Ifølge WWF er tallene 85 ganger høyere enn klimautslippene i Nordsjøen.
Statoil selger oljesand i Canada
– En utopi
– De er dermed også milevis unna det Statoil anslo i første miljøkonsekvensanalyse, og målet de har om at tjæresand skal ha tilnærmet samme utslipp som fra tungolje i USA er en utopi, skriver WWF i en pressemelding.
De påpeker også at de enorme vannmengdene som brukes for å utvinne oljesand får konsekvenser for økosystemet og naturen. Ifølge WWF vil Statoil slite med å oppfylle vannkravene fra kanadiske myndigheter.
Staten på sidelinjen i egne selskaper:<br/> – Lederne har for stor makt
Stort vannbehov
– Hovedkilden til vann som de hadde tenkt å bruke viser seg å være bitumenområde. Vann fra dette reservoaret var planlagt å sørge for 49 prosent av vannbehovet i produksjonen. Vannbehovet er av Statoil tidligere estimert til å være tre fat vann per fat olje, og ikke 13, slik rapporten viser, skriver WWF.
– Statoil skal slite hardt med å produsere olje fra tjæresand i fremtiden, når saltvannskilden de satset på å få halvparten av vannet fra, viser seg å være tjære. Når de i tillegg har estimert med å bruke tre fat vann per liter olje, og ikke 13 som de har brukt til nå, sier det seg selv at Statoil er på dypt vann, sier fagsjef Nina Jensen i WWF.