Prognosene Rystad Energy har utarbeidet er basert på analyser av i alt 80 000 oljefelt og gassfelt og leteområder verden over.
– Våre data er basert på all tilgjengelig informasjon fra oljeselskaper, geologer, så vel som myndigheter. Selve kurvene vi får når vi utarbeider produksjonstallene er risikovurdert ut fra sannsynlighet for funn og utbyggingstakt pluss utvinningsgrad, sier administrerende direktør Jarand Rystad i Rystad Energy.
Topp i 2035
Kurven som omfatter både olje, gass, ukonvensjonelle hydrokarboner og biofuel viser en produksjonsvekst på nær 40 prosent fram til 2030, mens det deretter vil reduseres.
Kurven er i samsvar med kurvene fra det internasjonale energibyrået IEA nå det gjelder forbruk, men avviker sterkt fra forbruksveksten som vil fortsette etter 2035. Da vil det være behov for nye energikilder og ressurser for å kunne tilfredsstille etterspørselen.
– Det haster med å utvikle ny teknologi for å dekke verdens energibehov. Vi har knapt 25 år på oss, sier Rystad.
Fem år har det tatt å få bygget opp databasen for verdens olje og gassreserver. Tallene strekker seg over en periode på nærmere 200 år.
Med både kjente forekomster, funn og antatte forekomster viser de at produksjonen av olje og gass vil nå et toppunkt om 25 år. Det forutsetter at prosjektene blir realisert og planene følger de prognosene som foreligger verden over.
Vanskelige forhold
Det er en stor risiko for at toppunktet kan forskyves på grunn av mangel på tilgjengelige ressurser.
– De aller fleste nye olje- og gassfelt vil ligge i utilgjengelige områder, enten på dypt vann, eller i arktiske områder, som arktisk, sier Rystad.
For å doble produksjonen kreves enorme investeringer i prosjekter og utstyr for å kunne bygge ut feltene. Det er særlig riggsituasjonen som kan være krevende.
Analysen viser at det er behov for nær 100 nye rigger innen 2018 for å kunne bygge ut dypvannsfeltene og holde produksjonen vedlike.