OLJE OG GASS

– Oljesøl kan være lettere å håndtere i is

Sot: Brenning av olje er den foretrukne metoden for å håndtere oljeutslipp i is.
Sot: Brenning av olje er den foretrukne metoden for å håndtere oljeutslipp i is. Bilde: Jan Olav Nilsen
6. nov. 2013 - 07:00
Vis mer

«Det finnes ikke teknologi for å samle opp olje i is.»

Denne påstanden fremheves stadig i debatten om boring i arktiske strøk. Nå har flere av de mest Arktis-ivrige oljeselskapene gått sammen for å dokumentere at industrien er klar for Arktis.

– Is skaper en del utfordringer i forbindelse med oljeutslipp, men industrien har allerede i dag teknologien og kunnskapen til å håndtere utslipp i is. Faktisk skaper is flere fordeler for oljeoppsamling, sier Becky Peavler, styreleder for Arctic Oil Spill Response Technology Joint Industry Program (JIP).

Isen er barriere

Hun sier is kan fungere som en naturlig barriere som vil holde oljen samlet slik at det vil bli enklere med mekanisk oppsamling.

Dessuten kan is gjøre dispergering mer effektivt. Dispergering går ut på å bryte opp oljen med kjemikalier slik at den går dypere ned i vannet.

– Is reduserer bølgehøyden, noe som skaper et større tidsvindu for bruk av dispergeringsmidler. I tillegg kan is bidra til en mer effektiv innblanding av dispergeringsmidler, sier Peavler.

I dag er såkalt «in situ-brenning» den foretrukne metoden for å håndtere oljesøl i is. Ifølge Peavler er dette en dokumentert effektiv metode.

– Det er gjort forskning på dette i over 40 år. Og det finnes mye dokumentasjon på at det er en effektiv metode både i åpent hav og i is. Det kan være spesielt effektivt i is, fordi den vil holde oljen mer samlet.

I januar 2012 gikk flere store oljeselskaper sammen for å få en oversikt over kunnskap og kunnskapshull knyttet til oljeboring i nordområdene. Selskapene ConocoPhillips, BP, Eni, Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, North Caspian Operating Company (NCOC) Total og Statoil står bak forskningsprosjektet.

Les også: Goliat skal tåle en titusenårsstorm

Har løsningene: Leder av programmet, Joe Mullin, og styreleder Beaky Peavler mener oljeindustrien har løsningene for å håndtere oljeutslipp i Arktis.
Har løsningene: Leder av programmet, Joe Mullin, og styreleder Beaky Peavler mener oljeindustrien har løsningene for å håndtere oljeutslipp i Arktis.

Vil ha debatt

Nå er de seks første rapportene publisert. Ifølge leder av forskningsprogrammet, Joseph Mullin, ønsker de at rapportene skal gjennomgås og debatteres av andre forskere og interessenter.

– De viktigste konklusjonene våre er at dispergeringsmidler virker i Arktis, og at det finnes teknologi for å sette fyr på oljeflak både i oppsprukket is og med heldekkende is. Risikoene ved å sette fyr på olje kan håndteres med gode retningslinjer og godt trenet personell. Vi har blant annet sett på muligheten ved å sette fyr på oljen fra fly, sier Mullin til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at ett av prosjektene har vurdert tilgjengelige teknologier for deteksjon av olje i is.

– Det finnes flere ulike teknologier, både fra luften med satellitter, fly og helikopter, på havoverflaten med båter og rigger og under isen med fjernstyrte farkoster. Det har også blitt gjort omfattende studier på bruk av sensorer i isen. Konklusjonen vår er at det finnes tilstrekkelig teknologi for å detektere olje i is, forklarer Mullin.

Les også: Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert
Norsk: Sintef har en sentral rolle i forskningsarbeidet.
Norsk: Sintef har en sentral rolle i forskningsarbeidet.

Første fase

Det er investert 21 millioner dollar (rundt 130 millioner kroner) i prosjektet som går over fire år. Den internasjonale interesseorganisasjonen for olje- og gassprodusenter, OGP, leder prosjektet.

Mullin understreker at det felles forskningsprogrammet bare er i den første fasen.

– Nå har vi styrket vår overbevisning i teknologiene denne industrien har utviklet gjennom årtier med forskning på oljeutslipp i is. Men programmet skal jobbe videre med å samle kunnskap og identifisere kompetansegap om oljeutslipp i Arktis. Innen 2015 er planen å lansere ytterligere 18 rapporter om dette.

Forskningsprosjektet samarbeider med en rekke forskningsinstitusjoner og universiteter globalt.

I Norge bidrar blant andre Sintef og Fritjof Nansens Institutt i prosjektene. Peavler forteller at det er flere nordmenn involvert i programmet.

– I tillegg til de norske selskapene, er det mange nordmenn fra de internasjonale selskapene som er involvert. Arbeidet er organisert i ulike arbeidsgrupper som består av minst en representant fra hvert selskap i samarbeidet. Dette er noe de gjør ved siden av sin fulltidsjobb i selskapene, sier Peavler – som selv jobber fulltid med oljevernberedskap i ConocoPhillips.

Les også:

Russlands flytende atomkraftverk er snart klar for serieproduksjon

Utslipp fra ny Statoil-brønn kan gå rett til iskanten

Kunstig øy i Arktis spekket med norsk teknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.