OLJE OG GASS

Oljesølet som forsvant

BORTE: 26 prosent av oljesølet er igjen som oljefilm på havoverflaten eller tjære langs strendene. Resten er brudt ned eller fjernet. Dette bildet ble tatt sørøst for Grand Isle i delstaten Louisiana en måned etter lekkasjen startet.
BORTE: 26 prosent av oljesølet er igjen som oljefilm på havoverflaten eller tjære langs strendene. Resten er brudt ned eller fjernet. Dette bildet ble tatt sørøst for Grand Isle i delstaten Louisiana en måned etter lekkasjen startet. Bilde: Reuters/Scanpix
5. aug. 2010 - 07:51

Anslagsvis 4,9 millioner fat olje er lekket ut i Mexicogolfen siden utblåsningen på oljeriggen Deepwater Horizon den 20. april. Av dette er 74 prosent nå borte, viser en rapport fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

– Minst 50 prosent av oljeutslippet er nå fullstendig borte fra systemet. Resten vil raskt bli brutt ned eller fjernet fra strendene, sier NOAAs leder Jane Lubchenco.

Tre firedeler borte

Ifølge rapporten er rundt 17 prosent av oljen fanget opp direkte fra det ødelagte brønnhodet. I tillegg er opptil 5 prosent brent, mens ytterligere 3 prosent er samlet opp på andre måter.

NOAA anslår i tillegg at 16 prosent av oljen er brutt ned naturlig i havet. Denne oljen vil etter hvert bli fjernet av oljeetende bakterier.

Ytterligere 8 prosent av oljen er brutt ned ved hjelp av kjemikalier.

Til slutt er 25 prosent av oljen fordampet eller oppløst i havet, ifølge NOAA.

De siste 26 prosentene av oljesølet er igjen som oljefilm på havoverflaten og som tjære langs strendene og på havbunnen.

BP har klart å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen midlertidig ved hjelp av ei hette som er festet til brønnhodet. Selskapet arbeider nå med en permanent løsning.
HETTE: BP har klart å stanse oljeutslippet i Mexicogolfen midlertidig ved hjelp av ei hette som er festet til brønnhodet. Selskapet arbeider nå med en permanent løsning. Reuters / Scanpix

– Ikke overraskende

George Peigne, en oljeutslippsekspert ved det franske forskningssenteret CEDRE, er ikke overrasket over NOAAs tall.

– Dette stemmer overens med våre egne foreløpige beregninger. Det er faktisk mulig at mer enn 75 prosent av oljen er borte, sier han.

Ifølge Peigne finnes det store mengder oljeetende bakterier i Mexicogolfen, både på grunn av oljeindustrien der og på grunn av det varme været.

Ifølge visepresident Kent Wells i oljeselskapet BP er det i dag vanskelig å finne oljesøl på overflaten.

Langtidsvirkninger

Oljen som nå er i ferd med å bli brutt ned av mikrober, det vil si over halvparten av oljen som har lekket ut i Mexicogolfen, kan fortsatt utgjøre en fare for dyre- og plantelivet i området, påpeker Jane Lubchenco.

Ifølge henne vil oljeutslippet trolig få virkninger i flere år framover, og kanskje i flere tiår.

Oljeutslippet på 4,9 millioner fat er det største som noensinne er registrert. Det utgjør nok olje til å fylle 260 olympiske bassenger.

Oljeutslippet ble stanset den 15. juli, og BP har nå planer om å plombere oljebrønnen for godt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Plombering

BP har tidligere opplyst at plomberingen skulle foregå i to trinn. Først skulle det pumpes slam og sement direkte inn i brønnen. Deretter skulle samme type materialer sprøytes inn gjennom en av avlastningsbrønnene som er boret ned til hovedbrønnen.

To slike brønner er boret i tilfelle den første ikke skulle treffe. Når dette arbeidet er fullført, skal lekkasjen i teorien være stanset for godt.

Brønnen er så langt fylt med slam, men ikke med sement. Amerikanske myndigheter har nå gitt BP tillatelse til å helle sement i borehullet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.