OLJE OG GASS

Oljestudentene i Stavanger lar seg ikke skremme av de dårlige tidene

Bruker nedgangstidene som motivasjon for å få bedre resultater.

Universitetet i Stavanger har merket nedgangen i antall søkere på petroleumsfag. Men både Amailie Harestad (øverst), Alexander Trulsen og Siri Sandvik har troen på fremtiden i oljebransjen.
Universitetet i Stavanger har merket nedgangen i antall søkere på petroleumsfag. Men både Amailie Harestad (øverst), Alexander Trulsen og Siri Sandvik har troen på fremtiden i oljebransjen. Bilde: Ina Steen Andersen/privat
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. aug. 2016 - 20:22

Den store nedturen i oljeindustrien har ført til at færre og færre studenter søker seg til petroleumsrettede fag på norske universiteter. Enkelte har også valgt å hoppe av studiene etter hvert som pilene har pekt nedover.

Men bare døde fisk følger strømmen, er det noe som heter – og fortsatt er det en bukett med studenter som ikke lar seg skremme av nedturen. Blant dem er Amalie Harestad (22).

Da hun startet som student på petroleums- og prosessteknologi i Bergen for tre år siden, var det så vidt hun kom inn. Oljeprisen var høy og kampen om studieplassene var stor.

Siden da har oljeprisen gått ned, antall søkere på petroleumsrettede fag har gått ned, og både oljeselskaper og leverandørbedrifter har sagt opp titusenvis av folk bare i Norge.

– Kan være positivt

Men Amalie har tenkt til å stå løpet helt ut, og både tror og håper at situasjonen i bransjen har stabilisert seg når hun er ferdig om tre år.

– Da jeg startet for tre år siden var det helt andre utsikter enn det er nå. Folk fikk jobbtilbud både før de var ferdig med mastergraden og før de var ferdig med bachelorgraden. Nå er det litt annerledes, sier Harestad til Teknisk Ukeblad.

Etter årene i Bergen skal hun nå fortsette studiene ved Universitetet i Stavanger. Hun sier at rent studiemessig har hun også merket den kraftige nedgangen i bransjen.

– Da jeg startet i Bergen var det plass til 60-70 studenter på petroleum. Det var så vidt jeg kom inn. Nå er det 13 som har søkt – og alle har kommet inn, sier Harestad.

Amalie Harestad håper situasjonen i bransjen har tatt seg opp og stabilisert seg når hun er ferdig med studiene på UiS. <i>Foto: Privat</i>
Amalie Harestad håper situasjonen i bransjen har tatt seg opp og stabilisert seg når hun er ferdig med studiene på UiS. Foto: Privat

– Men dette kan jo egentlig være positivt for min del også. Det betyr at vi nesten er de eneste som studerer det, og da er det kanskje mer behov for oss når vi er ferdige, sier hun.

Harestad forteller at en del av de andre som startet samtidig som henne, valgte å gå andre veier når de så hvor kraftig nedturen ble. I stedet startet de på sykepleien og som politistudenter. Selv er hun – foreløpig – ikke spesielt bekymret for jobbmulighetene når hun er ferdig med studiene.

– Det ser jo selvfølgelig ikke like positivt ut som da jeg startet. Men jeg synes studiene er interessante, og jeg tror at bransjen kommer til å ta seg opp igjen, sier hun.

– Det er fortsatt håp

En annen som heller ikke kaster inn håndkleet på grunn av nedgangstider, er Alexander Trulsen (24). Han spesialiserer seg innen boring, og skal begynne på siste året på bachelorgraden sin nå.

– Det er håp for studentene ennå. Oljebransjen kommer alltid til å ha både opp- og nedgangstider, det er det ingen tvil om. Det er mange selskaper som sitter med prosjekter på vent, og det er nok av jobb der ute, så sant oljeprisen tar seg litt opp igjen, sier Trulsen.

Student Alexander Trulsen har allerede utdannet seg som elektriker, men ville nå fokusere på en borekarriere i oljeindustrien. <i>Foto: Privat</i>
Student Alexander Trulsen har allerede utdannet seg som elektriker, men ville nå fokusere på en borekarriere i oljeindustrien. Foto: Privat

Han sier at det meste tyder på at bransjen hadde godt av en opprydding, og at oljeselskapene og leverandørene også i fremtiden vil ha bruk for nytenkende arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Han tror likevel det kan bli en tøff runde når han skal ut på arbeidsmarkedet etter studiene.

– Det kommer sikkert til å bli en helsikes prosess å komme igjennom. Utfordringen er å komme seg inn til intervju. Nå har jeg allerede planlagt i forkant, slik at jeg får sikret meg en god mentor i forbindelse med bacheloroppgaven, og håper å kunne få en fot innafor bransjen i den prosessen, sier han.

Ser lyst på fremtiden

I likhet med Amalie Harestad, har han merket tilløp til lett panikk hos andre studenter.

– Pågangen synker naturligvis når det er dårlig marked. Det ser vi på antall søkere på universitetet. Det er mer behov for sykepleiere enn petroleumsingeniører, for å si det sånn. Men det er alltid noen som er helt overbevist om hva de vil drive med, og som fortsetter med det, slik som meg.

Trulsen hadde allerede før han dro i militæret gjort ferdig en elektrikerutdanning, så dersom han ikke kommer seg i jobb innen boring og brønn like etter studiene, tror han at det skal gå fint.

– Jeg ser lyst på det. Det er alltids alternativer om ikke man kommer seg ut med en gang. Spesielt for meg som har en annen utdannelse å falle tilbake på, sier han.

Universitet: – Løper liten risiko

Ved Universitetet i Stavanger (UiS) har de merket at søkertallene til petroleumsrettede fag har gått ned i takt med problemene i bransjen – særlig gjelder dette for oljestudiene med opptak gjennom Samordna opptak, ifølge kommunikasjonsrådgiver Susanna King.

– Søkertallene til petroleumsrelaterte utdanninger er sammensatt. Mest nedgang har oljestudiene i Samordna opptak. Tallene for 2-årige masterutdanninger i lokalt opptak er fortsatt godt søkt, med 2,9 søkere per studieplass, sier King.

Hun sier at søkertallene varierer med bransjens opp- og nedturer. Derfor kommer ikke nedgangen som noen overraskelse nå. King mener dog at studentene som nå studerer petroleumsrelaterte fag ikke skal ha noe å bekymre seg for.

– Norge vil trenge petroleumsingeniører i mange tiår fremover, og deres solide realfag- og metodekunnskap er bredt anvendelig for industrien. Dette gjør at de som velger å starte på petroleumsrelaterte studioer ved UiS nå løper liten risiko, ifølge King.

– Ville være en del av eventyret

Siri Sandvik (21) fra Sauda har også studert petroleum- og prosessteknologi i Bergen over tre år, og skal begynne på masterutdanning i Stavanger dette semesteret. Her skal hun gå på reservoarteknologi, med fokus på økt oljeutvinning.

Hun har lenge vært interessert i realfag, og da hun i tillegg har vært fascinert av det norske oljeeventyret, ble studievalget hennes enkelt.

Siri Sandvik starter nå på reservoarteknologi ved Universitetet i Stavanger. Hun vil være med som en liten del av det norske oljeeventyret. <i>Foto: Privat</i>
Siri Sandvik starter nå på reservoarteknologi ved Universitetet i Stavanger. Hun vil være med som en liten del av det norske oljeeventyret. Foto: Privat

– Jeg hadde lyst til å være en liten del av oljeeventyret, og kombinert med interessen for realfag, så ble det slik, sier Sandvik.

Og da hun startet studiene var oljebransjen i tillegg gloheit.

– Det var stor pågang på studieplassene og snittet var ganske høyt for å komme inn, forteller hun.

Bruker nedgangstid som motivasjon

Selv om pilene deretter begynte å peke nedover, ble hun ikke grepet av panikken.

– Norge er fortsatt veldig avhengig av oljeutvinning. Og selv om det har blitt mer og mer fokus på fornybare energikilder, er det fortsatt masse olje igjen å hente opp, sier hun.

– Det blir mer og mer nødvendig med økt oljeutvinning, og det vil være behov for å finne ut hvordan man kan gjøre dette så miljøvennlig som mulig, sier hun.

Sandvik har to år før hun er ferdig med studiene, og sier at hun kommer til å bruke nedturen i oljebransjen som en motivasjon.

– Jeg ser jo at det er mulig at studietiden kan bli litt lenger og at jeg kanskje trenger å ta litt mer når jeg er ferdig. I tillegg er jeg jo ikke sikret jobb etter utdanning. Arbeidsmarkedet blir tøffere for oss studenter, da det blir flere som kjemper om plassene. Men jeg forsøker egentlig å se det positive i det, og bruker det som en motivasjon for å få best mulige resultater, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.