Det er mye mindre olje igjen i verden enn det som kommer fram i offisielle statistikker.
Det hevder en varsler fra Det internasjonale energibyrået IEA ifølge The Guardian.
Hvis dette er riktig, kan det by på en rekke problemer. Oljeprisen kan øke. Det samme gjør CO2-utslippene hvis verden tar i bruk skitnere alternativer enn konvensjonell olje.
– Kan skape frykt
– Mange internt i organisasjonen tror at det å opprettholde oljeproduksjonen på selv 90-95 millioner fat per dag er umulig, men det er frykt for panikk i finansmarkedet hvis tallene ble lagt fram. Amerikanerne frykter slutten på oljealderen fordi det vil true deres makt over tilgangen til oljeressursene, sier kilden ifølge avisen.
Panikk i markedene kunne ført til hamstring av olje, noe som ville gitt svært høye priser på kort tid, med påfølgende nedgang i verdensøkonomien.
USA skal ifølge kilden ha presset IEA til å overdrive størrelsen på verdens oljereserver og legge mindre vekt på hvor raskt produksjonen fra eksisterende oljefelter faller.
– Tallet var nonsens
IEA legger fram sin World Energy Outlook 2009 i dag tirsdag. Dette dokumentet blir brukt av IEAs eiere, OECD-landene, når de planlegger for framtiden. Norge er ett av disse landene.
IEA har tidligere sagt at oljeproduksjonen kan øke fra 83 millioner fat per dag tl 105 millioner fat per dag, noe mange ser som urealistisk.
– IEA spådde i 2005 at oljeproduksjonen kunne stige til 120 millioner fat per dag i 2030, men ble tvunget til å redusere dette gradvis til 116 millioner fat per dag og 105 millioner fat per dag. 120-tallet var alltid nonsens, men selv dagens tall er mye høyere enn det er grunnlag for, og IEA vet dette, sier kilden til The Guardian.
– Har nådd peak oil
En tidligere IEA-ansatt sier til avisen at det viktigste for byrået var å ikke hisse opp amerikanerne. Også denne kilden bekrefter at det ikke er så mye tilgjengelig olje i verden som IEA sier.
– Vi har nådd peak oil. Jeg mener situasjonen er virkelig ille, sier den tidligere IEA-ansatte til The Guardian.
– Stoler ikke på IEA
Det britiske parlamentet har satt ned en gruppe med representanter fra aller partier for å studere hva peak oil-fenomenet vil få å si for Storbritannia. Parlamentsmedlem John Hemming sier dette bekrefter hans mistanker om at IEA underslår hvor fort oljen brukes opp.
– IEA-rapportene er brukt til å bekrefte at olje- og gassproduksjonen ikke vil nå toppen før i 2030. Nå er det klart at dette ikke er tilfelle, og at vi ikke kan stole på IEAs tall, sier Hemming til avisen.
Han mener Storbritannia nå må sette fart i satsingen på fornybar energi og klimatiltak.