KRAFT

Om to år vil det lille norske selskapet drive 50 italienske solparker

Gjør som tyskerne gjør med norske småkraftverk.

Fra fem til femti: I dag eier Aega ASA fem solparker i Italia. Nå vil selskapet tidoble antallet og jakter på gode kjøp blant nær 9000 små solparker uner 5 MW. Her er en av Aega-parkene, Magnacavallo i Nord-Italia.
Fra fem til femti: I dag eier Aega ASA fem solparker i Italia. Nå vil selskapet tidoble antallet og jakter på gode kjøp blant nær 9000 små solparker uner 5 MW. Her er en av Aega-parkene, Magnacavallo i Nord-Italia. Bilde: Aega ASA
17. mars 2016 - 06:00

Mens utenlandske investorer, som tyske Aquila Capital, kjøper seg opp i norske småkraftverk i stort monn, finnes det flere eksempler på norske selskap som går motsatt vei. 

Siden 2013 har Aega ASA kjøpt opp fem små solcelleparker i Midt- og Nord-Italia, hver på rundt 1 megawatt.

De neste to årene har selskapet ambisjoner om å tidoble antall små, italienske solparker i porteføljen, fra fem til 50 megawatt.

Planen er å eie mange små solparker gjennom det nylig børsnoterte selskapet, og oppnå stordriftsfordeler gjennom lave drifts- og vedlikeholdsutgifter. Parkene skal identifiseres, driftes og vedlikeholdes gjennom det lille datterselskapet Aega Solar, med seks ansatte.

Reparerte solceller

Daglig leder i Aega Solar er Håvard Lillebo, tidligere gründer og finansdirektør i Innotech Solar.

Kjøper smått, tenker stort: - Vi skal forvalte kraft på en industriell og profesjonell måte. Vi kjøper en kontantstrøm som varer i minst 15 år, og forventer 15 prosents årlig avkastning, sier daglig leder Håvard Lillebo Aega Solar. <i>Foto: Jannicke Nilsen</i>
Kjøper smått, tenker stort: - Vi skal forvalte kraft på en industriell og profesjonell måte. Vi kjøper en kontantstrøm som varer i minst 15 år, og forventer 15 prosents årlig avkastning, sier daglig leder Håvard Lillebo Aega Solar. Foto: Jannicke Nilsen

Lillebo gjorde butikk av defekte solceller, som de reparerte og satt sammen til nye solpaneler. Inntil Innotech Solar gikk konkurs i mars i fjor. Like etter ble Lillebo hentet inn for å ta Aega på børs. 

– Vi kjøper små italienske solparker på 1-5 megawatt. I det segmentet er det mange som ønsker å selge seg ut i kjølvannet av solcelle-boomen. Situasjonen i Italia likner litt på det som skjer med norske småkraftverk, bonden som har investert og funnet ut at det er litt vanskeligere enn han hadde trodd, sier Lillebo.

Flere hundre eiere

Aega har i skrivende stund 243 eiere. Før selskapet ble registrert på Oslo Axess i februar, en markedsplass for små- og mellomstore selskaper i regi av Oslo Børs, hadde 88 eiere skutt inn 55 millioner kroner i selskapet.

Så langt har investorene fått utbytte de siste seks kvartalene, ifølge Lillebo. Målet er 2,5 prosent utbytte i kvartalet. 

– I snitt har investorene gått inn med 700.000 kroner hver. Det blir nærmest som crowdfunding (folkefinansiering, journ, anm), sier Lillebo. 

Italia var, som flere andre europeiske land, med på solcelle-boomen, og ble en av verdens største produsenter av solenergi årene 2011-2012, før solcelle-markedet klappet sammen.

Nå skal det være rift om store italienske solparker til salgs, blant annet som følge av anstrengt italiensk økonomi. Men det er ikke de store parkene Aega Solar er på utkikk etter.

– Det er stor konkurranse om totalt 183 solparker i størrelsen 10-30 megawatt. De mindre parkene er det lite rift om, det blir for smått for de store investorene.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Fra fem til femti: Aega har eier i øyeblikket de fem solparkerne Magnacavallo i nord, Montalto di Castro i Lazio, samt Narni, Amelia og Terni i Umbria. Alle har en installert effekt på 1 MW med en forventet årsproduksjon på mellom 1.300.000 og 1.400.000 kilowattimer. <i>Kart: Google Maps/Teknisk Ukeblad</i>
Fra fem til femti: Aega har eier i øyeblikket de fem solparkerne Magnacavallo i nord, Montalto di Castro i Lazio, samt Narni, Amelia og Terni i Umbria. Alle har en installert effekt på 1 MW med en forventet årsproduksjon på mellom 1.300.000 og 1.400.000 kilowattimer. Kart: Google Maps/Teknisk Ukeblad

Leter blant 9000 solparker

– I vår nisje, solparker under 5 megawatt, finnes det 8900 solparker i Italia. De små gir dobbelt så høy avkastning som de store parkene. Totalt har de en egenkapitalverdi på 65 milliarder kroner, sier Lillebo.

Aega ble etablert i 2013 av nordmannen Lars-Gøran Dysterud Hansen. Dysterud Hansen har utviklet og bygget solparker i Italia siden 2003, i all hovedsak gjennom selskapet Norsk Solkraft.

Det nå nedlagte selskapet etablerte blant annet to solkraftverk (3,5 MW) med Statkraft, før Statkraft skrinla hele sin solsatsing i 2010. 

I motsetning til storebror Scatec Solar, som i tillegg bygger egne solparker, skal Aega kjøpe, drifte og vedlikeholde eksisterende solparker, som et rent industrielt kraftselskap.

Under radaren

Utlånsdirektør Ivar Slengesol i Eksportkreditt Norge mener Aega har valgt en interessant nisje. 

- De går etter mindre solparker, som flyr under radaren til de større investeringsfondene. Teamet bak selskapet er erfarent, så jeg tror de har gode forutsetninger for å lykkes, sier Slengesol.

– Hvordan kan mange små solparker gi dobbelt så bra avkastning som store solparker?

– Mange italienere kan ikke nok om å drifte og forvalte solcelleparker. Når vi i tillegg har gode rutiner for lave kostnader for anskaffelse og drift, mye lavere enn de store investeringsfondene, så blir avkastningen høyere, sier Dysterud Hansen på telefon fra Italia.

Italiensk sol-smell

Andre norske selskap har tidligere brent seg på oppkjøp av italienske solparker. EAM Solar, som eier hele 25 solparker i Nord- og Sør-Italia, med en installert effekt på totalt 27 megawatt, krever 2 milliarder kroner fra selgeren av selskapets solpark-anlegg, fordi de mener mener seg svindlet og utsatt for dokumentforfalskning.

EAM Solar opplevde at 17 av 21 solparker be suspendert fra listen over subsidie-mottagere fra italienske myndigheter, ifølge Dagens Næringsliv.

Solparken Amelia i Umbria. <i>Foto: Aega ASA</i>
Solparken Amelia i Umbria. Foto: Aega ASA

Ettersom feed-in-tariffene utgjør 80-85 prosent av de budsjetterte inntektene til parkene, falt lønnsomheten bort.

Nylig ble kraftselskapene Enovos og Avelar stilt ansvarlig for tap og skader som kan ha oppstått, under en høring ved domstolen i Milano, ifølge en børsmelding. Selskapene skal nå møtes i retten.

Politisk risiko

Slengesol mener nettopp at det er her den potensielle risikoen for selskapet ligger, og ikke i selve forretningsmodellen.

– Selskapet kjøper seg inn i eksisterende solparker, og da er den operasjonelle risikoen minimal. Risikoen er i all hovedsak regulatorisk og politisk, nemlig at de eksisterende prosjektene har alle konsesjoner og tillatelser på plass, og at myndighetene ikke endrer på feed-in-tariffer eller andre rammebetingelser, sier Slengesol til Teknisk Ukeblad.

Solide konsesjoner

Lillebo mener EAM-historien er trist og sier Aega gjør grundige forundersøkelser for å unngå å havne i samme situasjon.

– Svindel og dokumentforfalskninger kan oppstå i alle industrier. Vi har vært i det italienske markedet lenge og har solid solkompetanse. Ved det minste mistanke om røde flagg, trekker vi oss langt unna, sier Lillebo. 

For å unngå å kjøpe solparker som ikke har blitt vedlikeholdt på mange år, undersøker de hver inverter, sikring og modul grundig, ifølge gründer Dysterud-Hansen på telefon fra Italia. 

Jakter solide konsesjoner

– Vi ser etter solparkene med de beste og mest solide konsesjonene. Her ble det bygget 20.000 megawatt i løpet av tre år, av ulike typer aktører. Vi vet akkurat hva vi ser etter, sier Dysterud-Hansen.

– Dere er seks ansatte, hvordan skal dere drifte og vedlikeholde opp mot 50 solparker i Italia?

– Vi har tre mann på bakken i Italia hver dag. Vi besøker hver solpark en gang i måneden, det er mye. Vi kan ikke gjøre dette fra Norge, da blir det ingen suksess, sier Dysterud Hansen til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.