IT

Omfattende dataspionasje mot finsk UD

Mistenker Russland og Kina.

Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja holdt torsdag pressekonferanse i Helsingfors i forbindelse med at hans departement skal ha blitt utsatt for spionasje i opptil fire år. Utenlandsk etterretning skal ha greid å hacke seg inn på departementets datanettverk.
Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja holdt torsdag pressekonferanse i Helsingfors i forbindelse med at hans departement skal ha blitt utsatt for spionasje i opptil fire år. Utenlandsk etterretning skal ha greid å hacke seg inn på departementets datanettverk.
31. okt. 2013 - 19:46

Det finske utenriksdepartementet skal ha avslørt dataspionasje av historisk omfang. Mistanken retter seg mot Kina og Russland, melder en TV-kanal.

Utenriksminister Erkki Tuomioja bekrefter at det har skjedd et stort og alvorlig datainnbrudd hos utenriksdepartementet.

På en pressekonferanse torsdag kveld sa han at innbruddet ble oppdaget tidlig i våres, men at man ennå ikke kan være sikker på hvem som sto bak.

Ifølge Tuomioja etterforskes saken som grov spionasje.

Les også: Google raser mot NSAs overvåking

EU

Den finske TV-kanalen MTV3 melder at spionasjen ser ut til å ha vært rettet mot datakommunikasjonen mellom Finland og EU.

Hackingen skal ha pågått i opptil fire år, og det er mistanke om at russisk og kinesisk etterretning står bak, ifølge kanalen.

Finske sikkerhetsmyndigheter skal være sjokkert over hvor stort datainnbruddet er.

Saken er blitt holdt unna offentligheten i flere måneder, men ble avslørt av MTV3 torsdag. Kun en liten gruppe har visst om spionasjen, ifølge TV-kanalen.

Les også: Norge står på NSAs samarbeidsliste

– Tips fra utlandet

Nettverket der innbruddet har skjedd, skal ikke ha vært brukt til å kommunisere spesielt følsom informasjon, og informasjon om andre land skal derfor ikke ha havnet i feil hender. Datainnbruddet skal ha blitt oppdaget etter tips fra utlandet.

En finsk professor mener opplysningene om spionasjen er troverdige. Han er ikke overrasket over nyheten.

– Politisk sett er det til en viss grad en ulempe å bli tatt for spionasje, men for Finlands del er skaden svært liten, sier Martti Koskenniemi, professor i internasjonal rett.

– Lar det passere

Han sier også at det internasjonalt ikke finnes noen spesielle regler for cyberspionasje, og at stater ofte anklager hverandre for spionasje uten at det får noen egentlige konsekvenser.

– Som jurist vil jeg påpeke at det har en viss betydning at statene har latt spionasjen passere uten å reagere, sier Koskenniemi.

Avsløringene i Finland kommer i kjølvannet av at lekkasjer fra den amerikanske IT-konsulenten Edward Snowden har ført til den ene nyheten etter den andre om USAs omfattende overvåking av nettrafikk og mobiltelefoner i blant annet Europa.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Les også:

– NSA overvåket 60 millioner telefonsamtaler i Spania

Datatyverier gir et utbytte på 700 milliarder kroner

– Informasjon om nettbruk lagres i ett år av NSA  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.