KRAFT

Ønsker hemmelighold rundt skatteendringer for elsertifikater

Senterpartiets Geir Pollestad forventer at energiministeren og finansministeren gjør jobben på bakrommet.

Det bør raskt innføres endringer i skatteregelverket for elsertifikatinvesteringer for å hindre at en for stor andel av investeringene går til Sverige, sa Geir Pollestad (Sp) på Stortinget i dag.
Det bør raskt innføres endringer i skatteregelverket for elsertifikatinvesteringer for å hindre at en for stor andel av investeringene går til Sverige, sa Geir Pollestad (Sp) på Stortinget i dag. Bilde: Peder Qvale
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. feb. 2014 - 15:32
Vis mer

I Stortingets spørretime i dag ble energiminister Tord Lien (Frp) presset av Senterpartiets Geir Pollestad i spørsmålet om de svenske vindkraftkommunenes enormt gode skattefradrag.

Kommunene fritas der for energiavgift for forbruk opptil den mengden deres egne vindkraftverk produserer, slik at de kan avskrive nærmere 30 norske øre/kWh.

Dermed kan kommunene tjene penger på å investere i vindkraft selv om utbyggingene ikke er lønnsomme gjennom el- og elsertifikatpris alene.

Norsk vindkraftforening (Norwea) frykter at skattefordelen vil styre en stor del av elsertifikatutbyggingene til Sverige.

Les også: Svenskene vil innføre skattefradrag for «hjemmelaget» strøm

– Investorene bestemmer

Lien viste til at skattepolitikk ligger under finansminister Siv Jensen (Frp), og ville derfor ikke svare på om han planlegger å endre regelverket i Norge for å gjøre det like lukrativt for vindkraftutbyggere som det svenske.

– Det er ingen grunn til å tro at det ikke er mange anlegg som med dagens rammevilkår vil være lønnsomme å bygge ut i Norge. Det er opp til investorene å bestemme hvilke anlegg som skal bygges her til lands, sa energiministeren.

Han understreket også at det hadde vært bred politisk enighet om at skatte- og avgiftspolitikken skulle unntas fra elsertifikatavtalen.

Les også: Naturvernforbundet vil nekte forsinkede vindkraft-utbyggere sertifikater

– Bør holde tett

Etter seansen i stortingssalen gir Pollestad overfor Teknisk Ukeblad uttrykk for at det ikke virket som om statsråden erkjenner problemet.

Likevel forstår han at om regjeringen jobber med skatteendringer nå, ville det være uklokt å fortelle om det, slik regjeringen gjorde i saken om skattefradrag for enøk-investeringer.

– Jeg har tillit til at han gjør en jobb på bakrommet med disse tingene. For hvis han går ut nå og sier at det vil komme et nytt avskrivingsregime for elsertifikatinvesteringer om et halvt år, skal man være rimelig dum for å gjøre noe nytt på vindkraftprosjektet sitt før den tid. Jeg forventer at olje- og energiministeren jobber med å se på dette sammen med finansministeren, sier Pollestad.

Han mener regjeringen må handle raskt.

– Da det var lite letevirksomhet i oljebransjen, ble det innført en ordning der man får 800 millioner kroner cash utbetalt hvis man borer for en milliard uten å finne noe. Det er ikke den type ordning jeg ber om, det handler om prinsippet om at man må bruke politikken for å styre, sier Pollestad.

Les også: Vindkraftutbyggerne straffes selv når Statnett har skylda for forsinkelser

– Oljemette oppetter ørene

Han understreker at han ikke ønsker like regler som i Sverige, men at de må være likeverdige.

– Nå er skjevhetene så store at det gir utslag som er uheldige, sier han.

– Er vi ført bak lyset av svenskene i denne saken, slik Norwea frykter men håper at vi ikke er?

– Sverige er i en annen situasjon enn Norge. Vi er oljemette oppetter ørene. Men det skal ikke være noen sovepute. Vi må sikre den framtidige verdiskapingen, for den vil komme et annet sted enn der vi har olje- og gassvirksomheten, sier han.

Les også: Advarer mot kollaps i elsertifikatprisen

– For tidlig å konkludere

Energiministeren mener imidlertid at det er for tidlig å trekke noen veldig klare konklusjoner om hvor vindkraften bygges ut, siden det er relativt kort tid siden de store vindkraftkonsesjonene i Norge ble gitt.

– Jobber regjeringen nå med å endre skatteregelverket for elsertifikatinvesteringer slik at det blir mer harmonisert med det svenske?

– Det spørsmålet må du adressere til finansminister Siv Jensen.

– Men mener du det er et problem at svenske utbyggere får så store fordeler sammenlignet med de norske?

– Den grønne sertifikatordningen er en suksess. Det øker kraftproduksjonen på en veldig kostnadseffektiv måte og kommer norske forbrukere til gode. Så er det mitt håp at vi vil se en større andel av utbyggingene i framtiden vil skje i Norge, sier Lien.

Ønsker åpenhet

– Ønsker du at halvparten av utbyggingen skal skje i Norge, slik din forgjengeren din Ola Borten Moe (Sp) ønsket?

– Det er klart det er ønskelig med en noenlunde jevn fordeling mellom Norge og Sverige. Men det er altfor tidlig å konkludere med at Sverige kommer til å fortsette å dominere også i framtiden. De satte tidligere i gang enn oss, noe de har en fordel av. Jeg minner om at dette er et system som er skrudd sammen av den forrige regjeringen.

– Norwea etterlyser mer åpenhet rundt hvor stor del av utbyggingen som får de ekstremt gode skattevilkårene. Gjør svenskene her ting i det skjulte og fører oss bak lyset?

– Det vil jeg ikke ta stilling til, og jeg vil ikke bruke den typen retorikk. Men det ligger to klare forutsetninger i avtalen. Den ene er at skatter og avgifter holdes utenfor. Den andre er at man skal informere hverandre. Så åpenhet om disse tingene er selvfølgelig viktig, sier Lien.

Det lyktes ikke Teknisk Ukeblad å få kommentar fra finansminister Siv Jensen onsdag ettermiddag.

Les også:

75 prosent av Europas kraftmarked er nå koblet sammen

BKK kan tvinges til å selge sentralnettet på billigsalg  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.