OLJE OG GASS

Ønsker norsk deltakelse i Russland

Samarbeid med og hjelp fra Norge var et sentralt tema på olje og gass-konferansen i Yuzhno-Sakhalinsk onsdag.
Samarbeid med og hjelp fra Norge var et sentralt tema på olje og gass-konferansen i Yuzhno-Sakhalinsk onsdag. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
28. sep. 2011 - 07:10

YUZHNO-SAKHALINSK, RUSSLAND: Tempoet i russisk olje- og gassutbygging skal økes, og mye vil skje i arktiske strøk og deler av landet med vanskelige isforhold. Etterspørsel etter gass øker, spesielt fra Kina og andre land i Asia.

Mange av de russiske olje- og gassfeltene befinner seg relativt nær det Asiatiske markedet, men i arktiske strøk.

Teknologi og kompetanse

– Vi oppmuntrer til samarbeid med blant annet norske selskaper, blant andre Statoil, og med norske teknologibedrifter, sier viseminister Denis Khramov i departementet for naturressurser i Russland til Teknisk Ukeblad.

Han viser spesielt til norsk boreteknologi og undervannsutstyr.

– Vi skal ikke legge oss opp i detaljer, men er helt klart glad for at Gazprom og Rosneft inviterer Statoil eller andre til samarbeid, sier han.

Gråsone-kartlegging

Viseminister Khramov holdt et innlegg på en olje- og gasskonferanse på Sakhalin onsdag der han understreket at Russland har enorme olje- og gassforekomster som ennå ikke er ordentlig kartlagt.

Etter sitt innlegg sier han til Teknisk Ukeblad at han håper Norge og Russland kan samarbeide om kartleggingen av gråsonen i Barentshavet.

– Vi vet at dere allerede har satt i gang kartlegging med PGS som samler inn seismikk. Neste år kommer vi også til å skyte seismikk og prøvebore. Det ville være fint om vi kunne dele og utveksle data, sier Khramov.

Den russiske viseministeren for naturressurser, Denis Khramov, håper på kompetansedeling i gråsonen i Barentshavet. FOTO: Tore Stensvold
Den russiske viseministeren for naturressurser, Denis Khramov, håper på kompetansedeling i gråsonen i Barentshavet. FOTO: Tore Stensvold

Sårbar natur

Viseministeren sier at miljøhensyn må spille en viktig rolle før det blir utbygging i Barentshavet eller i arktiske strøk.

– Naturen er veldig sårbar og unik. Vi må være trygge på at vi ikke opplever en ulykke som i Mexicogolfen i fjor, sier Khramov.

60 prosent russisk

Russiske myndigheter er svært opptatt av å få størst mulig russisk innhold i alle lisenser og utbyggingskontrakter. I framtidige utbygginger vil de kreve minst 60 prosent russiske leveranser, målt i verdi

– Kompetanseoverføring er viktig for oss. Statoil og Aker Solutions har vist at det går an med å bygge opplæringssenter i Arkhangelsk og utdanner russiske spesialister til Shtokman, sier Khramov.

Øker gasseksport

Myndighetene vil legge bedre til rette, både ved å endre skatteregimet, få ned antall detaljreguleringer og raskere behandling av lisenssøknader.

Det ble understreket av flere deltakere på Sakhalin Oil and Gas Conference, som begynte i provinshovedstaden Yuzhno-Sakhalinsk onsdag.

Etter tsunamien og Japans problemer med kjernekraftverket i Fukoshima, er naturgass blitt stadig mer etterspurt. Både Japan, Sør-korea, Kina og andre land i Asia vil møte store deler av sitt økende energibehov med bruk av LNG.

Russland vil derfor øke gassproduksjonen og eksporten, bedyret både myndigheter, Gazperom og Rosneft på konferansen.

Norske beilere

Over 400 representanter fra myndigheter og alle de største aktørene i Russland samt beilende oljeselskaper og leverandører fra vestlige land deltar på den 15. olje- og gasskonferansen på Sakhalin-øya.

Optimisme for russisk olje- og gassindustri offshore preger forsamlingen.

Utenfor Sakhalin er flere felt allerede i produksjon og under utbygging. Flere lisenser er tildelt og planer legges. Isforholdene er tøffe store deler av året. Det stiller tøffe krav til utbyggingsløsningene.

Betong og subsea

To plattformer er bygget i betong med norsk deltakelse og teknologi, og en tredje, Sakhalin I, bygges nå av Kværner utenfor Vladivostok. Plattformen leveres neste sommer til den russisk-amerikanske kunder Exxon Neftegas.

FMC Technologies har levert sitt første subseautstyr til Sakhalin. Det er også den første undervannsinstallasjonen til Russlands olje- og gassindustri. Subseautstyret leveres i flere omganger til Kirinskoye-prosjektet til Gazprom. Første manifold ble plassert på havbunnen i begynnelsen av september i år, og neste sommer utvides leveransen.

Norske representanter ser muligheter for flere norske leveranser til Sakhalin. FMC er overbevist om at subsealøsninger kan være gode alternativer der isforhold gjør plattformer sårbare. Kværner ser betongplattformer som tåler is gode alternativer og med subsea som utfyllende.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.