Oppfinner og gründer Wajid Rasheed oppdaget at utstyr som likner hans patenterte teknologi ble brukt i Nordsjøen. Nå ligger han i patentstrid med et av de største oljeserviceselskapene i Norge.
Stridens kjerne er en metode og et verktøy som kan kutte kostnader på norsk sokkel.
Neste vår møter han mektige Baker Hughes i Oslo tingrett.
- Sparer 48 timer
Oppfinneren er en snartur innom Norge i forbindelse med ONS og går med på å snakke om teknologien. Søksmålet vil han ikke kommentere.
Det er ikke den første norgesturen for briten. For 18 år siden, under korte vinterdager på en rigg i Nordsjøen utenfor Florø forstod han hvor viktig det er å spare tid under brønnoperasjoner.
Ti år senere, i 2008, leverte han patentsøknad for en ny metode og et nytt verktøy for å utvide diameteren langt nede i en brønn. Såkalt hullåpning eller underrømming (underreaming). Selve hullåpningen er ikke en nyhet, men måten det ble gjort på var nytt.
Hullåpning må gjerne gjøres når en brønn skal bores gjennom trøblete formasjoner som skifer eller leire.
Til nå hadde slike operasjoner nærmest foregått i blinde. Boreselskapene brukte ett verktøy for å utvide borehullet og et annet for å måle resultatet.
Rasheed har funnet opp et verktøy som gjør at boreselskapene kun behøver å gå ned én gang i brønnen for å utvide diameteren samt måle.
- Vi kan spare opp mot 48 timer på hver slik operasjon med integrert underrømming. Det er nyttig med lav oljepris, forteller Rasheed.
Hvert riggdøgn koster flere hundre tusen dollar på norsk sokkel.
- Varslet storulykke i Barentshavet: Arbeidere på Goliat krevde at produksjonen skulle stenge
Solgte huset
For å finansiere utvikling av en prototype samt kvalifisering av teknologien, solgte han blant annet huset sitt i 2011.
Nå er teknologien testet ved IRIS' rigg i Stavanger. Den er også brukt kommersielt offshore i Brasil og på land i Storbritannia på Wytch Farm-feltet. Teknologien markedsføres gjennom selskapet Smart Reamer, som oppfinneren eier.
Rasheed mener teknologien hans kan være viktig for å utvinne mer olje på norsk sokkel i årene fremover - i stadig mer komplekse brønner. Men det er en mørk sky på horisonten.
- Vi fant ut at utstyr som likner på vår patenterte teknologi ble brukt på norsk sokkel, sier han.
I 2015 saksøkte selskapet hans et av de største oljeserviceselskapene på norsk sokkel - Baker Hughes.
Oljeservice-giganten har blant annet en av de største brønnkontraktene Statoil noensinne har delt ut. De fikk blant annet brønnkontrakten for Johan Sverdrup-feltet verdt 1,5 milliarder kroner.
- Norsk ingeniørgigant: Søker patent på robotdrevet oljeplattform
Krever forbud og erstatning
Oppfinneren mener oljeservicegiganten har krenket patentet hans og krever erstatning samt forbud mot at de bruker teknologien, ifølge rettsdokumenter.
Wajid vil ikke kommentere hva han krever av oljeserviceselskapet.
Det er ikke bare sparte riggdøgn som er fordelen med teknologien hans, ifølge oppfinneren. Den åpner også for nye muligheter.
- Fordi målinger er integrert, kan borelederen bedre overvåke hva som skjer nede i brønnen og handle langt tidligere, forteller han.
Patentsaken starter i Oslo tingrett 20. april til neste år og går over to uker. Smart Reamer har også saksøkt Baker Hughes i Storbritannia.
Baker Hughes' prosessfullmektig, advokat Gunnar Sørlie hos Bahr, opplyser at selskapet har som prinsipp ikke å kommentere verserende rettssaker.
Oljeserviceselskapet har imidlertid vurdert å gå rettens vei for å forsøke å få kjent oppfinnerens patent ugyldig, fremgår det av rettsdokumenter.
- Subsea-gründere på Notodden: Har fått amerikansk gigant på nakken