Den gamle toppmodellen fra Denon, AH-D7000, er av mange ansett som en av de aller beste lukkede hodetelefonene som noen gang har blitt produsert. Nå har Denon lansert arvtageren AH-D7100. Snakk om å skulle fylle store sko.
For nå er det opp til Denon selv å trylle frem hodetelefonmagi. Frem til nå har de nemlig nytt godt av den japanske OEM-produsenten Fostex som har produsert deres hodetelefoner.
Spente entusiaster
Det er ikke fritt for at det er mange hodetelefonentusiaster som er spente på hvilke triks Denon har i ermet med å avslutte dette samarbeidet. Da de første bildene av nyskapningen begynte å sirkulere på nettet, var det ikke fritt for at det var blandede reaksjoner og tilbakemeldinger å lese rundt på diskusjonsforum om selve designet Denon hadde valgt.
Men en ting er hva bilder viser. Noe helt annet er hvordan produktet fremstår i virkeligheten. Jeg skal innrømme at jeg også var litt skeptisk, spesielt ettersom jeg ser på D7000 som en av de lekreste hodetelefoner som finnes.
Småhøye skuldre falt derimot fort ned så fort jeg fikk frigjort dem fra emballasjen. De tar seg utvilsomt mye, mye bedre ut i levende live enn på bilder. De er griselekre, faktisk!
TEST: Ni par gode hodetelefoner: Ekte hifi på hodet
”Music Maniac”
AH-D7100 er toppmodellen i Denons nye produktlinje Music Maniac som er beregnet på det som Denon selv kaller for ”de mest kresne audiofile kundene”.
Kanskje det bare er de galeste av oss som vil investere slike summer i en hodetelefon, og Denon har fått navnet derfra?
Denon serverer en blanding av høyglanspolert mahogni og sølvfarget plast på selve klokkene. Hodebøylen er svakt polstret og putene på klokkene er tykke, myke og solide. Alt i ekte skinn.
De sitter meget godt på mitt middels store hode, men dersom du har et ganske lite hode kan nok disse hodetelefonene bli i største laget. De har en ganske stor grad av justering oppover i størrelse, men på det innerste kneppet på bøylen er de akkurat passe for meg.
Jeg anbefaler deg derfor å teste dette ut før du trykker på kjøp-knappen. Innvendig i putene har de en bedre dybde enn forgjengeren (4 mm dypere, totalt 29 mm) målt fra ytterkant av skinnputene til stofftrekket innerst foran selve elementet. Det er blant de beste i klassen.
De klemmer akkurat passe sideveis og hviler ikke for tungt på hodebunnen. Alt i alt en meget komfortabel hodetelefon. Og fikk jeg sagt at de er lekre?
Solid med tilbehør
Det er dessuten en særdeles velfylt pakke Denon har satt sammen på AH-D7100.
I tillegg til hodetelefonene får du både et reiseetui, hodetelefonstativ, ¼-adapter og to kabler der den ene er påtenkt hjemmebruk og den andre til å bruke når du er på farten.
Sistnevnte har fjernstyringsknapper og mikrofon til bruk for eksempelvis iPhone. I tillegg til kablene er også selve klokkene bedre egnet for å ta med på tur enn sin forgjenger, da den skjermer godt for lyder ut av hodetelefonen, samtidig som de isolerer godt mot forstyrrende lyder utenfra.
Der var AH-D7000 mer ”lekk” og isolerte ikke på langt nær så godt. AH-7100 er dessuten en lettdrevet hodetelefon og både min iPhone og iPad klarte greit å servere vellyd.
Et annet hint om at Denon tydeligvis har sett for seg at mange kunder ønsker å bruke AH-D7100 på reisefot, er at de har lansert en Denon Audio-app som til den nette pris av 7 kroner gir deg musikkspiller, grafisk EQ og nettradio på dine portable lydkilder.
Det gjør jo ikke akkurat hodetelefonen mindre attraktiv. Her snakker vi full pakke!
TEST: Arcam rPAC: Interessant liten boks gir stor lyd
Lydkvaliteten
Jeg har tidligere omtalt den nye, strålende lukkede hodetelefonen Fostex TH-900 i Watt.
Siden det som sagt var Fostex som stod bak produksjonen av deres forrige toppmodell, er det kanskje ikke så rart at det viser seg at den faktisk ligger nærmere gamle AH-D7000 i lydsignatur enn arvtageren gjør.
Det er nemlig en del forskjeller i lydsignaturen på den nye toppmodellen versus forgjengeren.
Det første er måten hodetelefonen serverer bassen på. I ekte Denon-ånd har AH-D7100 en dyp og fyldig bassgjengivelse som strekker seg langt ned mot dypet.
Men Denon har flyttet noe av trykket i bassen fra det aller dypeste og oppover mot mellombassen. Dette gjør at AH-D7100 byr på en deilig, nesten litt fysisk opplevelse av bass som jeg tipper mange kunder vil falle for.
Ingen dum ting heller om du ser for deg at den vil bli brukt mest på reisefot. Et tynt og uengasjerende lydbilde er ingen ideell kombinasjon med hodetelefoner på farten i støyende miljøer.
TEST: Shure SRH-1440: Suveren til akustisk musikk
Slankere i mellomtonen
Det er i gjengivelsen av mellomtonen jeg har de største innvendingene mot AH-D7100. Den mangler litt av den samme gløden, varmen og følelsen av ”kjøtt og blod” som forgjengeren bød på.
Den er litt slankere betont og både kvinne- og mannevokaler fremstår med en antydning til en litt nasal klang. Hele mellomtoneregisteret oppleves også som noe trangere i størrelse, jeg får en følelse av at mellomtonen kommer litt i klem mellom bass og diskant.
Lydbildet strekker seg godt ut i både høyde og bredde, men flere av de nærmeste konkurrentene er enda dyktigere til å sette opp en stor lydkule.
Eksempelvis Fostex TH-900 og Audeze LCD-2, samt forgjengeren AH-D7000, de byr alle sammen på en mer fremstående, naturtro og innbydende mellomtone enn det AH-D7100 gjør.
Diskantgjengivelsen er derimot god og fremstår som hakket mer luftig og detaljert helt øverst enn AH-D7000 gjorde. Diskanten er detaljert, oppløst og bra balansert nedover mot øvre mellomtone.
Den ikke fullt så varme mellomtonen bidrar til at det generelle klanginntrykket totalt sett er litt lysere enn AH-D7000, og de som tidligere har funnet forgjengeren litt for mørk kan meget godt vise seg å falle for DH-7100.
Så her passer det vel egentlig å runde av med å gi en ”prøv selv”-anbefaling til deg og be deg oppsøke en av HIFI Klubbens butikker for å teste ut disse selv.
For som alltid innen lydgjengivelse, smak og personlige preferanser vil i sterk grad være med på å avgjøre hvor godt du liker AH-D7100.
Konklusjon
Denon AH-D7100 er en vakker hodetelefon som skiller seg klart, både lydmessig og utseendemessig, fra sin forgjenger.
Designet og byggekvaliteten er i toppklasse, og det er også en av de aller best utstyrte pakkene som leveres til en hodetelefon. Uansett prisklasse!
Denon satser på bakkerekord, men lander dessverre litt for langt oppe i bakken.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Slik fungerer komprimering av musikk