KRAFT

Oppstarten av Finlands nye kjernekraftreaktor blir minst ni år forsinket

Skal bli verdens største av sin type.

Gjentatte forsinkelser på Olkiluoto 3: Årsaken er alt fra nye sikkerhetskrav, spørsmål om dårlig betongkvaliteten, dårlig sikkerhetskultur, dårlige sveiserutiner, feil bruk av materiell i store rør, og planleggingsfeil i turbinanlegget.
Gjentatte forsinkelser på Olkiluoto 3: Årsaken er alt fra nye sikkerhetskrav, spørsmål om dårlig betongkvaliteten, dårlig sikkerhetskultur, dårlige sveiserutiner, feil bruk av materiell i store rør, og planleggingsfeil i turbinanlegget.
3. sep. 2014 - 09:32

Finlands femte kjernekraftreaktor, Olkiluoto 3, skal bli verdens største av sin type og har vært under bygging siden 2005.

Nå er det klart at det franske atomkonsernet Areva, som bygger reaktoren i samarbeid med Siemens AG, nok en gang skjøvet på tidsplanen. Oppstarten av elektrisitetsproduksjonen skal nå først skje i 2018.

Det er ni år senere enn opprinnelig planlagt, og mange titalls milliarder kroner dyrere enn opprinnelig budsjettert.

Fra et opprinnelig kostnadsestimat på litt over 25 milliarder kroner, kan totalregningen for den finske reaktoren til slutt ende på over 80 milliarder kroner, ifølge Bellonas Nils Bøhmer, daglig leder og rådgiver i kjernekraftspørsmål.

TU besøkte Olkiluoto: Denne reaktoren tåler en jumbojet

Kongstanke

Olkiluoto 3 er et av de største industriprosjektene i Nord-Europa, og er en lettvannsreaktor (EPR), som får dobbelt så stor kapasitet som de to gamle reaktorene på kjernekraftverket.

Tredjegenerasjons-reaktoren får en effekt på 1600 MW.

– Denne reaktoren skulle bli prototypen på en ny reaktorvariant som skulle typegodkjennes, og nærmest rulles ut som serieproduksjon. Det skulle sikre at reaktortypen skulle kunne bygges mye raskere enn tradisjonelle kjernekraftverk, som hver og en må godkjennes spesielt. I løpet av de ni årene har det skjedd så mange endringer underveis at den ikke lenger kan brukes som mal for nye reaktorer, sier Bøhmer til Teknisk Ukeblad.

Det offisielle, nåværende tapsestimatet er på 32,5 milliarder kroner. Ifølge Areva skal den siste utsettelsen ikke påvirke tapsbeløpet.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Olkiluoto 3 skal levere elektrisitet først i 2018.
Olkiluoto 3 skal levere elektrisitet først i 2018.

Kritisk til utbygger

Det er minst åttende gangen tidsplanen for Olkiluoto 3 er utsatt. Den nye forsinkelsen er tøff å svelge for bestiller, det finske kjernekraftselskapet Teollisuuden Voima Oyj (TVO).

– Det er vanskelig for oss å akseptere en så sen oppstartsprognose fra leverandøren, vi vet hvor mye som allerede er gjort. De fullførte arbeidene tilfredstiller veldig høy, teknisk standard, og vi vet hva de resterende arbeidene består av, sier Jouni Silvennoinen, prosjektdirektør for Olkiluoto 3 i TVO.

Kostnadsoverskridelsene har utløst en bitter juridisk kamp mellom Areva-Siemens konsortiet og TVO. 

Tvisten ligger i International Chamber of Commerce, hvor begge har fremsatt økonomiske krav mot hverandre.

Les også: Norges eneste atomreaktorer kan bli lagt ned

Lang historikk

De gjentatte forsinkelsene ved Olkiluoto 3 skyldes flere forhold.

Alt fra spørsmål om dårlig betongkvaliteten, dårlig sikkerhetskultur og kvalitetsstyring på byggeplassen, dårlige sveiserutiner, feil bruk av materiell i store rør, samt planleggingsfeil i turbinanlegget.

Bøhmer mener imidlertid den største forsinkelsen er stadig nye tekniske krav fra myndighetene i lys av atomkatastrofen i Fukushima i 2011.

– Fukushima førte til nye sikkerhetskrav, både med tanke på kvalitet og som følge av at opinionen endret seg. Det er klart at stadig nye endringer gjør det vanskeligere å fullføre reaktoren. Endringer underveis er også noe av det som ofte forsinker byggingen av kjernekraftverk, og fordyrer reaktorprosjektene, sier Bøhmer.

Les også: Derfor får ikke Russland solgt sine flytende atomkraftverk

Flere forsinkelser

Den samme reaktortypen er under bygging ved det franske kjernekraftverket Flamanville. Også dette anlegget er sterkt forsinket, og er som sitt finske motstykke estimert å starte kraftproduksjon i 2018.

Bellona-rådgiveren mener forsinkelsene svekker troverdigheten til kjernekraft som energikilde.

– Bakgrunnen for kravene er å øke sikkerheten, men når prosjekteierne verken kan si når strømmen kommer inn i nettet eller hvor mye totalkostnaden blir, svekker det troverdigheten. Vi mener det er sikrere å satse på fornybar energi som energikilde.

– Et av hovedargumentene for kjernekraft er at den brukes som stabil grunnlast. Vindkraft- og solenergi holder foreløpig ikke industrien i gang og folk varme i februarkulden?

– Nei, og det er et argument for kjernekraft og mot fornybar energi. Men det hjelper ikke når du ikke får kraftverket ferdig bygget, sier Bøhm.

Les også:

Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei  

Plutonium- og uranbrensel kan alene gi en gevinst på 100 milliarder kWh  

Her er kullkraftverket som skal renvaske polske energigiganter  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.