IT

Oslo-firma kan revolusjonere bruk av pc og mobil

Samsung, Apple og Microsoft er ute etter teknologien.

Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
9. mai 2013 - 09:39

SAN FRANCISCO: I Silicon Valley jobber Hans Jørgen Bang sammen med fire andre nordmenn. Bang har master og doktorgrad i trådløs kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. I Norge sitter 15 andre ansatte, også flere av de med doktorgrad.

– Vi har klart å utvikle en helt ny teknologi for berøringsfrie dataskjermer basert på ultralyd. Det følger sonarprinsippet ved at det sendes ut lyd på så høy frekvens at øret ikke kan oppfatte det. Denne blir reflektert av hånda som plukker opp signalene fra åtte små mikrofoner, sier Bang.

De har allerede bidratt med deler av teknologien med de kaller Gesture Suite til nye Windows 8.

Les også: Dette bør du vite om Windows Phone 8

Ekstrem etterspørsel

Torsdag demonstrerte Bang teknologien i Innovation House i Palo Alto i Silicon Valley for det norske kronprinsparet og amerikanske medier.

Flere norske teknologiselskaper har nå flyttet til Palo Alto på grunn av det svært innovative miljøet i den lille byen hvor også gigantene Facebook, Apple og Google holder til.

Det er viktig at denne teknologien ikke skal komme i stedet for touchmetoden, men som et tillegg. Vi merker at det er ekstrem stor etterspørsel i markedet, forteller investor og partner Haakon Bryhni. Både Samsung og Apple har vært på Elliptic Labs.

– Vi har nå klar teknologien, men det er mange biter som skal på plass for å få dette ut, både når det gjelder software og hardware, men ingenting av dette er dyrt, sier Bryhni.

Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender

Stor patentportefølje

På spørsmål om konkurrenter sier Bang at mange selskaper ønsker touchless-teknologi, men at de bare vet om at det store selskapet Qualcomm er i gang med noe liknende.

– De ligger 10 år etter oss, og vi har også jobbet bevisst med å utvikle en stor patentportefølje.

– Hva er den store fordelen med touchless?

Den største fordelen er at du slipper å ta på skjermen. Du trenger altså ikke rekke bort på skjermen for å styre mellom mange forskjellige applikasjoner. Håndbevegelsen gjør at du skifter skjermbilde, mens du styrer inn og ut ved å peke på applikasjonen. Og står du på kjøkkenet og lager mat er det også fint å bruke skjermen uten å søle til skjermen med en fettet finger, sier Bang.

Les også: Hvilken strømmetjeneste er best?

Algoritmer

Nå har investorene, i første rekke venturefirmaet Nunatak, brukt 70 millioner på å evaluere teknologien. Nå gjenstår å få integrert algoritmene ut til leverandørene.

– Vi ser egentlig ingen grenser og tror at alle de store pc- og mobilleverandørene vil ha dette i løpet av et til to år, sier Bryhni.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bang sier at Samsung S4 har noen tilsvarende funksjoner, mens Apple har sagt at de skal levere nye produkter touchless. Men også andre, for eksempel kameraprodusenter, jobber med liknende løsninger.

– Men de har for trege systemer. Ultralyd har mange fordeler og kan også ha sideeffekt i form av nye talegjenkjenningsprogrammer for eksempel, sier Bang.

Les også:

Nordmenn i front på ny bluetooth-teknologi

Styrer roboten med tankene

Med denne kan du styre nesten hva som helst - med hånda

Styr dataspill med hjernen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.