BYGG

– Oslo har dårlig vannkapasitet

HOLDER IKKE: - Vi er bekymret for sårbarhet i vannforsyningen. Maridalsvannet fungerer bare så lenge det regner nok, sier funksjonsleder Jonny Ødegård ved VAV-Oslo kommune.
HOLDER IKKE: - Vi er bekymret for sårbarhet i vannforsyningen. Maridalsvannet fungerer bare så lenge det regner nok, sier funksjonsleder Jonny Ødegård ved VAV-Oslo kommune. Bilde: Scanpix
6. jan. 2012 - 15:06

TRONDHEIM: Funksjonsleder Jonny Ødegård fra VAV-Oslo kommune og seniorforsker Jon Røstum fra SINTEF presenterte sin ROS-analyse av VAV-Oslo på Teknas kursdager.

I tillegg til 50 fagfolk fra Oslo kommune har store deler av SINTEF vært involvert i forskningsprosjektet, som består av 10 delrapporter om vannforsyningen i Oslo.

Nøye analysert

Analysen har fulgt vannets gang gjennom Vann- og avløp (VAV): Kilde og nedbørsfelt, vannbehandling, vanndistribusjon, avløpstransport, avløpsrensing og IKT.

Man har sett på samspillet med annen infrastruktur, gjort grovanalyser og dybdeanalyser. I tillegg har de gjort feilanalyser av pumpestasjoner.

Blant funnene nevner Ødegård og Røstum en oversikt over hvor det er behov for nødaggregat ved strømutfall.

– Hva skjer hvis en pumpestasjon brenner, og hvor lang tid tar det å få tak i en ny pumpe? spurte Ødegård retorisk.

– En klorslange tar tre måneder å skaffe, svarte Røstum.

HOLSFJORDEN: Jonny Ødegård fra VAV-Oslo og Jon Røstum fra Sintef vann og miljø foreslår Holsfjorden som drikkevannskilde for Oslo. Foto: Fredrik Drevon
HOLSFJORDEN: Jonny Ødegård fra VAV-Oslo og Jon Røstum fra Sintef vann og miljø foreslår Holsfjorden som drikkevannskilde for Oslo. Foto: Fredrik Drevon

Holsfjorden som tillegg?

Forskningen problematiserer videre det økende press på marka og nye krav til badevannskvalitet.

– Vi er bekymret for sårbarhet i vannforsyningen. Maridalsvannet fungerer bare så lenge det regner nok. Holsfjorden er et mulig supplement til Maridalsvannet, sa Ødegård.

Konklusjonene til Røstum og Ødegaard støttes langt på vei av seniorforsker Dan Berge ved Niva.

Ved hjelp av analyseverktøyet Gemss fra erm-smg.com har Berge gjort risikoanalyser og 3D-modellering av Maridalsvannet i Oslo.

Les også: – Nordmenn respekterer ikke vann

VANNEKSPERT: Seniorforsker Dag Berge fra Niva sa spøkefullt at funnene hans neppe er presise siden Niva bare gjør nedbørsanalyser i Marka når det er fint vær. Foto: Fredrik Drevon
VANNEKSPERT: Seniorforsker Dag Berge fra Niva sa spøkefullt at funnene hans neppe er presise siden Niva bare gjør nedbørsanalyser i Marka når det er fint vær. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Aktive barrierer avgjørende

Berge har blant annet sett på bakteriekonsentrasjon i vanntilførslene på dager med nedbør, og har dokumentert hvordan fangdammer reduserer TKB-mengden i vassdragene (TKB = Termotolerante koliforme bakterier).

Han mener at Maridalsvannet ikke er stort nok for Oslo, og trekker frem Holsfjorden som en god kandidat.

– Dypvannet i Maridalsvannet er lite og drikkes opp 4 ganger i året. Dermed er ikke Maridalsvannet en sikker kilde.

Dag Berge advarer at flere hendelser, også utslipp fra smittete mennesker i forbindelse med bading og rekreasjon, kan gi nivåer i råvannet som overskrider WHOs anbefalinger.

– Dette viser viktigheten av aktive barrierer imot patogener i vannbehandlingstrinnet, og at det bør være restriksjoner på aktiviteter som kan forårsake slike hendelser, sa Berge.

Les også:

Vindparkstolper kan ha forurenset drikkevann

Mye mugg i drikkevannet

Trekker strøm ut av drikkevann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.