På bystyremøtet i Oslo kommune 7. mai vedtok bystyret å utarbeide en støtteordning for solcelleutbygging.
Ordningen skal være en del av det eksisterende Klima- og energifondet, som hittil har vært viktig for utfasingen av oljefyring i kommunen.
Privatpersoner og næringsliv kan søke støtte i Klima- og energifondet, som ikke gir midler til kommunale utbygginger.
Frp stemte mot
Det var Arbeiderpartiet som fremmet forslaget i Samferdsels- og miljøkomiteen, som la det frem for bystyret 7. mai. Alle partier utenom Frp stemte for innstillingen.
– Dette er veldig positivt. Solceller har falt utenom alle offentlige støttordninger. Nå har det blitt økt bevissthet, og vi er veldig glade for at man får tatt det inn. Oslo var tidlig ute med utfasing av oljefyr. Nå kan man gjøre det samme med solcelleutbygging, sier bystyremedlem for Arbeiderpartiet, Rina Mariann Hansen, til Teknisk Ukeblad.
Akkurat hvor mye og hvem som får investeringsstøtte er foreløpig ikke definert. Nå er det opp til byrådet å legge frem en sak med forslag til endring av vedtekter i Klima- og energifondet.
I en mail til Teknisk Ukeblad svarer Carl I. Hagen, nestleder i samferdsels- og miljøkomiteen, på hvorfor Frp stemte mot:
– Fordi vi ønsker mer info om kost/nytte-vurderinger og er for mer nøytralitet mellom ulike energiproduksjoner.
Les også: Solceller i plast skal konkurrere mot silisium
Opp til byrådet
I innstillingen "Strategi for klimanøytrale bygg" bes byrådet også om utarbeide minstekrav miljøvennlig rehabilitering av kommunale bygg, og tiltaksplan for å gjøre flere eksisterende kommunale bygg energieffektive innen 2020, blant andre tiltak.
– Har du tro på at støtteordningene for solceller blir kraftfulle nok?
– Frem til nå har jo støtteordningene gjennom klimafondet vært gode. Og det er jo ikke lagt noen begrensinger på summer, men man må ha likebehandling med andre typer klimainvesteringer, sier Hansen.
Les også: Google vil montere solceller på private hustak
Åpnet Oslos største solcelleanlegg
Dagen etter arrangerte Omsorgsbygg befaring på Oslo kommunes største solcelleanlegg på Økern sykehjem. Anlegget er på 800 kvm, og skal ha mer enn 93.000 kWh årlig produksjon.
Med på befaringen var politisk rådgiver i Klimastiftelsen Zero, Ida Spjelkavik.
Hun er svært fornøyd med innstillingen, og forteller at Zero har jobbet for å få solcelleinvesteringer inn i Klima- og energifondet.
– Vi har fra andre land sett at det i startsfasen har vært viktig med en støtteordning for å igangsette solcellemarkedet. Nå går Oslo foran med det første støttetiltaket i Norge, og vi gratulerer bystyret med et fantastisk vedtak. Nå håper vi andre kommuner kommer etter med denne ønskede utviklingen.
Også Spjelkavik har tillitt til at ordningene blir betydelige, selv om vedtaket foreløpig ikke sier konkret hvordan støtten skal utformes.
– Det ser ut som de lar det være litt opp til byrådet. Det er likevel et veldig tydelig signal, og nå vil Zero følge opp når de skal konkretisere det. Oslo gikk foran med utfasingen av fossil oljefyr, og nå gjør de det samme på solceller. Jeg har tro på at man vil bruke klimafondet til å gjøre hovedstaden til en solby.
Les også:
Vegvesenet vil bruke solenergi fra svart asfalt
– Solenergi kan få et vanvittig mye større omfang enn i dag
Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad