Politidistriktene Østfold og Follo tok i bruk det nye nødnettet i desember, og erfaringene derfra regnes som såpass positive at Oslo nå velger å slutte seg til.
Les også:
Lukker sambandet fra dag 1
Etter det TU kjenner til, har det nye nødnettet allerede vært i testbruk en periode i Oslo, men har da fungert parallelt med det gamle analoge og i åpent format.
Det har også vært diskutert hvorvidt man skulle ta i bruk det nye systemet som hovedsamband, men vente med å lukke nettet til alt det nye utstyret er ferdig installert og implementert i alle patruljebiler.
Gevinsten ved å kryptere sambandet, og dermed lukke det for uvedkommende, er imidlertid vurdert som så stor at man har valgt å fase ut det gamle systemet fra dag 1, og heller utstyre mannskapene med håndholdte terminaler i de tilfellene hvor utstyret ennå ikke er ferdig montert.
Les fyldig sak her:
Vurderer løsninger for pressen
Ifølge avdelingsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet er det vurdert ulke løsninger for å betjene pressens behov for informasjon om nødssituasjoner.
Det er en kjent sak at flere store medier enten direkte eller indirekte får informasjon om store utrykninger og nødssituasjoner ved å lytte til politiets, fram til mandag, åpne samband. Dette blir det helt slutt på, sier Lorentzen.
– I Stockholm, som har hatt sitt lukkede samband på plass en stund, har politiet egne dedikerte ansatte som driver utadrettet informasjonsarbeid i forhold til pressen. I Østfold og Follo, som er erfaringsområdet vårt i Norge så langt, utarbeider man en politilogg som pressen får tilgang på. Dette er blant alternativene som har vært på bordet, sier Lorentzen.
Ingen unntak
Han avviser at det kan være aktuelt å la utvalgte redaksjoner få utdelt eget utstyr med relevante krypteringsnøkler.
– Politiet tar pressens oppgave på alvor, og det vil bli en løsning på dette. Men det vil ikke under noen omstendighet bli aktuelt å la andre enn politiets personell få adgang til å lytte til sambandet, slår Lorentzen fast.