Oslo kommune ved Utdanningsetaten skal utlyse det offentlig-private prosjektet (OPS) til prekvalifisering i februar.
– Oslo kommune satser nå stort på klimatiltak sammen med Drammen kommune gjennom programmet FutureBuilt, sier Therese Corneliussen, prosjektleder i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Avdeling for skoleanlegg, til Teknisk Ukeblad.
Landets første passivhus-skole: Fryktet overskudd av varme
Reduksjon
Hensikten med FutureBuilt-modellen er i utgangspunktet å redusere klimagassutslipp fra bygg, også i løpet av hele byggets levetid.
– Det gjelder for eksempel også klimagassutslipp fra transport av materialer til selve bygget. Målet er å redusere det totale klimagassutslippet med 50 prosent i forhold til dagens generelle klimautslippsnivå fra skolene. Lave utslipp av gasser fra materialer vil også bedre inneklima for elever og ansatte ved skolene, sier Corneliussen.
Les også: – Passivhus får ikke fukt og sopp
Kan velge tiltak
Den som blir valgt til leverandør av OPS-prosjektet kan selv velge hvilke klimareduserende tiltak som må settes i verk for å oppnå målet om 50 prosent utslippsreduksjon.
– Det gjelder om utslippet kommer fra skolebyggingen, transport av elever og ansatte i skolens levetid, om utslippet kommer fra materialbruk eller om klimagassutslippet kommer fra energiforbruket i den nye skolen. Dette er en ny type skoleprosjekt, og det er viktig at leverandøren selv har mulighet til å velge hvordan klimaregnskapet skal gå i hop. I leverandørkonkurransen gis tilbyderne gjennom tilleggspoeng sterke insentiver for å komme med løsningsforslag som tilfredsstiller FutureBuilts strenge krav til klimautslipp fra stasjonær energibruk, transport og materialbruk, forklarer prosjektlederen.
Les også: OPS-skoler på fremmarsj
Motiverer med poeng
Dersom det av leverandøren beregnes å koste uforholdsmessig mye mer i et livssyklusperspektiv å oppfylle FutureBuilt-kriteriene, vil leverandøren velge bort de dyreste miljøløsningene, ifølge Corneliussen.
– Men tilleggspoeng vil motivere til å klare kriteriene innenfor FutureBuilt, sier hun.
Partene i avtalen om det klimavennlige forbildeprosjektet FutureBuilt, Plan- og bygningsetaten og Utdanningsetaten. Bakgrunn for avtalen er at de internasjonale CO2-utslippene må reduseres med 85 prosent innen 2050 ifølge FNs klimapanel. Byggsektoren står for en tredjedel av klimagassutslippene på globalt nivå, og tiltak innenfor byggsektoren er svært kostnadseffektive.
Les også: Aktive for passive hus
– Mange krav
– I skoleanlegg skal mange krav oppfylles. Det stilles blant annet strenge krav til inneklima og dagslys. Utdanningsetaten i Oslo har egne krav til soneinndeling av bygget (barnetrinn, mellomtrinn og ungdomstrinn) og til en bygningskropp som bidrar til gode uteområder. Når det i tillegg skal stilles miljøkrav er det viktig å gi leverandøren størst mulig grad av fleksibilitet i løsningsvalg ved utfoming av skoleanlegget, sier Corneliussen.
Både FutureBuilt programmet, den fleksible tomtereguleringen og lokaliseringen av skolene legger til rette for at Veitvet skole og Gran skole kan bli klimaforbilder.
– Begge skolene har god beliggenhet i forhold til offentlig kommunikasjon og gang/sykkelstier, noe som er en fordel for FutureBuilt-kravet om lave utslipp fra transport. Leverandøren vil derfor ha god mulighet til å kunne bygge ny Gran og ny Veitvet skole som FutureBuilt-skoler, sier Therese Corneliussen.