De miljøtekniske kravene i byggebransjen blir stadig strengere.
I en spørreundersøkelse gjennomført av Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (Nito) svarer mer enn halvparten av de spurte at de mener det er vanskelig å følge med i utviklingen av miljøkravene.
Strenge krav
På spørsmålet "de miljøtekniske kravene blir stadig strengere. Er det vanskelig for bransjen å følge utviklingen?" svarer 52 prosent av de spurte at de synes det er vanskelig å følge med, 26 prosent svarer at de klarer å følge med, og 21 prosent svarer at de ikke vet.
– Jeg tror ikke svarene går spesielt på miljøkrav, men på kravene generelt. Jeg tror vi hadde fått de samme svarene om vi stilte spørsmål om andre krav i byggebransjen, sier Petter Erstad, leder av fagutvalget bygg og anlegg i Nito.
Les også: Slik kan Høyblokka bli et moderne miljøbygg
Ulike fagfelt
Erstad tror man ville fått et mer korrekt inntrykk av bransjen som helhet, om man hadde delt opp spørsmålet til arbeidere i de ulike faggruppene.
– Jeg tror at de 52 prosentene som har svart at de ikke klarer å følge opp kravene, i hovedsak med jobber på entreprenørsiden, og at de som har svart at dette ikke er noe problem i hovedsak jobber på rådgiversiden, sier han.
Årsaken til skillet mener han er enkel.
– Jeg tror det handler om at det legges så mye trykk på produksjon, inntjening og skaffe nye jobber, at entreprenørene ikke har ”tid” til å gjennomføre etterutdannelse av eget personell, sier Erstad.
Les også: Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge
Vanskelig prioritering
Det hele handler ifølge Erstad om prioriteringer.
– Kurs passer aldri. Jeg tror lederne må tenke mindre på ren produksjon og inntjening og bli mer opptatt av kompetanse og kvalitet. Når ledelsen kun er opptatt av resultater er det vanskelig for de ansatte å prioritere videre opplæring, sier han.
En annen mulig årsak til manglende kursing mener Erstad kan være kunnskap.
– Mens rådgivere ofte har teknisk utdannelse har mange entreprenører fagbrev og sliter nok ofte med å forstå en del av formuleringene i de ulike tekniske kravene, sier han.
Les også: Fikk E i programmering. Nå lager hun IT-løsninger for byggebransjen
Små marginer
At arbeidsområde er avgjørende for muligheten til å holde følge med stadig strengere krav tror også Magnus Løseth, energi- og miljørådgiver i Backegruppen.
– Vi er en bransje med små marginer, så det å ta seg tid til kursing og faglig oppdatering sitter nok langt inne hos mange, sier han.
Løseth viser til at kravene, ikke bare på miljøsiden, i byggebransjen stadig blir strengere.
– Det er en flott utvikling at vi legger mer fokus på miljø enn tidligere. Men dessverre er vi en bransje som sliter med endring, sier han.
Vanskelig for de små
Løseth mener videre at en av de viktigste faktorene for om selskaper klarer å henge med på de strenge kravene er størrelsen på selskapet.
– En del av de mindre selskapene har kanskje ikke ressurser til å ha egne fageksperter på miljøsiden og vil nok derfor oppleve stadig strengere krav som utfordrende og vanskelig å følge. Vi store har både interne ressurser tilgjengelig og muligheten til å engasjere rådgivere når det er behov, noe som gjør kravene langt mer overkommelige, sier han.
Løseth mener også bestillerkompetansen har mye å si for bransjens forståelse av miljøkrav.
– Blir satt krav uten at det er mye tanke bak hvorfor kravet er satt og hvordan det skal følges opp er det klart det blir vanskelig for bransjen å følge med. Det er viktig med realistiske krav det er enkelt å forstå, sier han.
Les også:
Mener det jukses med passivhus